Otevřít menu

Základní knihovna Čehovice

Návštěv :
Celkem : 6717
Týden : 5
Dnes : 0

ARCHIV ROK 2018 

Čehovský turnaj ve stolním tenise

V pořadí již 8. ročník pingpongového turnaje uspořádali v době mezi vánočními svátky členové TJ Sokol, oddíl stolního tenisu. Tentokrát se sešlo cca 10 sportovců, kteří se utkali v zápasech. Turnaj se odehrával v místním Kulturáku. Z bojů vyšel vítězně: 1. místo Luboš Růžička ml., 2. místo Pavel Kunert a na místě třetím pak pan Tomáš Kardinál st. Pro sportovce byl připraven zvěřinový guláš.

Vánoční - štědrovečerní / dopolední/ koupání?

Několik nadšenců se snaží zavést novou tradici - štědrovečerní koupání. Plavci, kteří se odvážili do vody byli sice jenom tři, ale okolostojících diváků bylo ke čtyřicítce.Tak uvidíme. 

Zájezd do adventní Bratislavy

V sobotu 8. prosince uspořádaly členky sboru pro občanské záležitosti pro zájemce z řad občanů, ale i jejich rodinné příslušníky a známé zájezd do Bratislavy. Plný autobus s příjemným panem řidičem nás bezpečně dovezl až na nábřeží Dunaje, kde jsme jako první viděli dominantu Bratislavy - hrad a most  s kavárnou. 

Poté již všichni mohli čas určený k návštěvě hlavního města našich sousedů využít podle svého.

Malebné historické centrum slovenského hlavního města a zároveň nejmenšího hlavního města Evropy bylo moc hezky adventně vyzdobené. Centrum města dýchlo na návštěvníky tou pravou předvánoční atmosférou. Křivolaké uličky, které se vinou kolem hlavních náměstí - Hlavní, Františkánské, Primariánské a Hviezdoslavovo, jsou jednou velkou pěší zónou, přivedou vás k Staré radnici, malebné Michalské bráně, dómu sv. Martina, nebo se mohli zájemci vydat až na návrší k Bratislavskému hradu. 

Všechna náměstí byla zaplněna stánky s nejrůznějším zbožím a tradičními slovenskými pochutinami, mohli jsme jen obdivovat rukodělnou práci vystavovatelů a prodejců nebo také nakupovat. Součástí byl i doprovodný program na pódiích, kde vystupovaly folklorní soubory. Dokonce jsme byli svědky i setkání motorkářů v mikulášském a čertovském pojetí, ale byly zde k vidění i jiné pohádkové postavičky.

Spokojené osazenstvo se v podvečerních hodinách  sešlo a i když unavení, s vánoční náladou jsme se vraceli domů. 

 

Rozsvícení obecního vánočního stromu

Víkend 2.12. - první adventní neděli pak odpoledne završilo slavnostní rozsvícení obecního vánočního stromu s kulturním programem dětí z mateřské školy a příchodem Mikuláše, čerta a anděla, kteří přítomné děti, za přednesení básničky či zpěv písničky odměnili dárkovým balíčkem, plným dobrot. Tak jsme zahájili advent v Čehovicích.

Na akci byla velmi početná účast občanů. Pro všechny byl připraven teplý svařáček či čaj pro zahřátí. Počasí totiž akci moc nepřálo, bylo zima, dost foukalo, dokonce začalo i mírně pršet. 

Dokonce domluvený moderátor akce z Olomouce nedorazil, protože v krajském městě byla v ten den pořádná ledovka. 

Nakonec si ale pořadatelé s krizovou situací poradili a všechno dopadlo OK. Stromeček i vánoční osvětlení na sloupech je velmi hezké, také jiné než jinde v okolních obcích. 

 

Vánoční výstava

 

Hned na další víkend 1. a 2. prosince měly již připravenou další akci, Vánoční výstavu na téma Pohádky, která byla nejen ukázkou šikovnosti rukodělných prací, ale návštěvníci si mohli řadu dekorací i pochutin zakoupit. Opět se podávalo i malé, ale opravdu rozmanité občerstvení od cukroví, přes jednohubky, masové rolády a domácí paštiky. Téměř tři stovky návštěvníků hodnotily výstavu velmi pochvalně, někteří z nich navštívili totiž již několik podobných akcí a srovnávali. Byla slyšet jen chvála, jak na rozmanitost výstavy, tak uspořádání i doprovodný program. Nešlo totiž jen o pouhé vystavení různorodých výrobků, ale pořadatelky i další prostory obecního domu vydekorovaly opět v daném tématu akce. Tentokrát to byly Pohádky. Ještě před vstupem vítal návštěvníky sněhulák, jako živý, v chodbě zval všechny dále anděl v lidské velikosti, za rohem pak zase vykukoval z „pekla" čert a v místnosti, kde se podávalo občerstvení, to na příchozí přímo dýchlo kouzlem pohádek. U obrostlého zámku spala sama Šípková Růženka, v další části se procházela lesem s košíčkem Červená Karkulka a všude kolem loutky, maňásci a obrázky z pohádek. Prostě mohli jste tu prožít opravdu pohádkové odpoledne. Prohloupili jen ti, kteří zůstali doma!

Radost z vydařené akce budou mít i děti z mateřské školy, k nim totiž poputuje nemalá část výtěžku z prodeje, kterou jim pořadatelky sponzorsky darovaly. Učitelky je použijí na nákup pomůcek a hraček. 

 

Vánoční tvoření

 

Vánoce se blíží. Lidé si vedle tradičního pečení cukroví, úklidu i balení dárků rádi najdou čas na trhy, jarmarky, výstavy a další akce, které k předvánočnímu období patří a kde můžeme nasát vůni nadcházejících svátků. V naší obci se již stalo tradicí Vánoční tvoření. Několik místních žen, členky sboru pro občanské záležitosti, si vzalo tuto akci za svou. Kdo rád tvoří sám, mohl proto vyrazit v sobotu 24. listopadu do Obecního domu v Čehovicích. A aby bylo z čeho tvořit, postaraly se pořadatelky nejen o dostatek větví a větviček všeho druhu, přichystaly ošatky s přírodninami, plnými mechu, šišek, nechyběly ani dřevěné přířezy, oříšky, mochyně. Další pomůcky si mohli všichni ještě i zakoupit, k dispozici byly svíčky, drobné různobarevné baňky, stuhy, dekorace všeho druhu, no prostě všechno, co k adventnímu tvoření věnečků, svícínků a dalších dekorací patří.

Akce se zúčastnily více než dvě desítky „tvořilek", které si přišly odpočinout od vánočního shonu a pokochat se pohledem na krásné rukodělné výrobky, které jim všem vznikaly před očima. K pohodovému následnému posezení po práci přispělo i malé občerstvení, které vonělo skořicí i vanilkou a přímo lákalo k ochutnání. Pořadatelky byly s účastí a zájmem velmi spokojené.

 

Výstava  - Dýňáčci - mateřská škola od 1.11. za okny obecního domu

 

Měsíc  listopad a s ním spojené svátky Dušičky, či zahraniční Halloween. S dětmi učitelky v mateřské škole vydlabali dýni Zubatici a v rámci spolupráce s rodiči My máme príma rodiče, pak děti s rodiči doma tvořili z okrasných dýní s použitím přírodnin nejrůznější postavičky a strašidýlka. Z nich mohli všichni občané, obdivovat krásnou výstavu za okny obecního domu, kterou tam pravidelně instalují. Ve školce si děti s učitelkami uspořádali i Halloweenské dovádění v kostýmech, kde děti zkoušely čarovat, dělaly hokusy, pokusy a dováděly.

 

Lampionový průvod - ČSZ 3.11.2018

 

Na akci navázal lampionový průvod. Účastníci se sešli na dvoře obecního domu a pak se vydali po světýlky označené trase. Ta vedla po cyklostezce za vesnicí zpět na dvorek obecního domu, kde se podávalo občerstvení. Děti si  mohly opéct zdarma špekáček, všichni se mohli zahřát libovolným nápojem, za ceny lidové. 

 

Výstava ovoce, zeleniny a drobného zvířectva-   3.a 4.11.2018- ČSZ

 

Místní organizace zahrádkářů organizuje každoročně tradiční výstavu ovoce a zeleniny. Již v minulém roce se rozrostla i o  výstavu drobného zvířectva. Výstava byla otevřená o víkendu. Mohli jste vidět výpěstky čehovských zahrádkářů - ovoce, zeleninu, květiny. Vytavovány byly i výrobky zpracované z nich - marmelády, kompoty, saláty. 

Na dvorku pak zejména děti ocenily, že mohou  na vlastní oči vidět, přestože jsou to děti vesnické, slepice, kačeny, holuby, králíky.

 

Veřejné čtení pohádek

 

V říjnu se uskutečnilo plánované Veřejné čtení pohádek. Sešlo se opět asi dvanáct dětí, pomáhala i jedna maminka, které si přišly vyslechnout příběhy s psím hrdinou. Součástí zábavného odpoledne byly i hudební hádanky, skládání dvojic obrázků, kresba.
V podzimním období se opět zvýšil zájem o půjčování knih. Máme stabilní čtenářskou základnu, ale přicházejí i noví čtenáři, kteří si snad také z naší nabídky vyberou. V listopadu byla provedena obměna výměnného fondu, takže se naše nabídka opět obohatila o několik desítek nových titulů. Volíme tuto variantu nabídky knih, protože malá knihovna, jako je ta naše, pokud by knihy nakupovala, časem by byla zahlcena tituly, které čtenáři znají a nebyl by možný širší výběr. Tak nám každoročně prostějovská knihovna nabídne až 100 ks knih z nejrůznějších žánrů. 

 

Jablkový bál

 

V sobotu 20. října se konal Jablkový bál, který pořádají místní zahrádkáři. Již v minulém roce se potýkal s malou účastí, proto letos zvolili pořadatelé komornější prostředí a bál probíhal v prostorách obecního domu.

 

Ustavující zasedání

 

Ustavující zasedání se uskutečnilo v pátek 19. října 2018. Sedm nových zastupitelů zvolilo starostu, místostarostu a předsedy komisí.

Starosta: Milan Smékal

Místostarosta: Markéta Růžičková

Předsedové komisí:

SOZ,ŠKK - Lenka Říhová

Finanční: Rostislav Svoboda

Kontrolní: ing. Jaroslav Špaček

 

 

Volby - komunální a senátní - Účast: 49,54 %


1 Smékal Milan 65 NK BEZPP 151 0.17 SDRUŽENÍ NEZÁVISLÝCH KANDIDÁTŮ ČEHOVICE 2018
2 Špaček Jaroslav Ing. 54 NK BEZPP 104 0.12 SDRUŽENÍ NEZÁVISLÝCH KANDIDÁTŮ ČEHOVICE 2018
3 Říhová Lenka 51 NK BEZPP 113 0.13 SDRUŽENÍ NEZÁVISLÝCH KANDIDÁTŮ ČEHOVICE 2018
4 Mlčoch Miloš Mgr. Ph.D. 54 NK BEZPP 120 0.14 SDRUŽENÍ NEZÁVISLÝCH KANDIDÁTŮ ČEHOVICE 2018
5 Svoboda Rostislav 38 NK BEZPP 109 0.12 SDRUŽENÍ NEZÁVISLÝCH KANDIDÁTŮ ČEHOVICE 2018
6 Růžičková Markéta Bc. 24 NK BEZPP 127 0.15 SDRUŽENÍ NEZÁVISLÝCH KANDIDÁTŮ ČEHOVICE 2018
7 Kunert Pavel 43 NK BEZPP 120 0.14 SDRUŽENÍ NEZÁVISLÝCH KANDIDÁTŮ ČEHOVICE 2018

 

Drakiáda - SDH

 

V sobotu 29 září 2018 pořádali hasiči další z řady svých tradičních akcí DRAKIÁDU. Předtím pozvali rodiče s dětmi do své zasedačky, aby si zkusili svého draka vyrobit. Ti, kteří to využili pak zkoušeli, jak se jim práce povedla přímo v akci, na kopci Stráže, nedaleko kapličky s. Prokopa.

V odpoledních hodinách se začali častníci akce scházet. Hsiči měli připravený stan s občerstvením. Po registraci, každý "malý" soutěžící dostal "svačinku", dospělí si mohli dopřát čaj, kávu, pivo.

Všichni sledovali, jak se dráčkům bude dařit. Počasí přálo, hodně fouklo, takž se podařilo některým dráčkům vyletět hodně vysoko.

Jiní dráčkové byli zajímaví svým designem. Na závěr akce bli všichni odměněni, nejen diplomem- účastnickým listem, ale i drobnými cenami, jako poděkováním za svou účast a snahu, ale také výkon jejich dráčka. 

 

Předání víceúčelového hřiště - sobota 6.10. 201 - fotbalový turnaj

 

Víceúčelové hřiště bylko dokončeno a hlavní aktéři stavby i zadavatele se dohodli, že v rámci předání stavby sehrají fotbalový turnaj. Sestavili 4 mužstva, dvě z občanů z Čehovic a dvě ze členů zhotovitelských firem. 

Borci vyzkoušeli přednosti nového hřiště. Hřiště je volně přístupné všem zájemcům o sportovní vyžití. Jen také doufáme, že budou sportovci svůj pěkný areál udržovat v pořádku a nestane se místem k řádění nenechavců.

V říjnu pak k hřišti přibyla  ještě prosklenná "střídačka".

 

Dokončení prací na fasádě Obecní dům

 

Těsně před zahájením komunálních voleb byla dokončena fasáda na obecním domě. Je v příjemném hnědobéžovém tónu. Ještě se postupně dokončí vydláždění vjezdu. 

 

Zahrádkáři - zájezd do ZOO Lešná

 

V sobotu 4.8.  uspořádali zahrádkáři zájezd do ZOO Lešná, který se vydařil a to i přes velké horko. Naplnili celý autobus účastníky různého věku od nejmladších /1 rok/ až po nejstarší spoluobčany. Naštěstí je ZOO Lešná krytá z 80 % stromy, které poskytly pěkný chládek a příjemnou procházku. Překvapivě příjemným zážitkembylo vlastnoruční krmení a hlazení rejnoků.

 

Zahrádkáři - moštování

 

Od poloviny srpna se opět rozjela činnost moštárny, které pokračuje každou sobotu od 08.00 do 12.00 hod. v moštárně ve dvoře Obecního domu. Ovoce měli všichni občané poměrně dost, takže se bude moštovat až do odvolání.

 

 

Zájezd seniorů do Plumlova - návštěva zámku

 

Školská a kulturní komise společně se SOZ a obcí uspořádala 2. září opět zájezd pro seniory, tentokrát jsme zamířili do Plumlova. Přestože je to obec nedaleko od Prostějova. V autobuse se všichni shodli na tom, že tamní zámek nikdy nenavštívili. Není divu, zpřístupněn je turistům a veřejnosti po opravách teprve nedávno. Prohlídkovou trasou nás provedla paní Petra Kutalová, která nám velmi poutavě přiblížila slasti i strasti plumlovského zámku. Spojila nám hned několik prohlídkových tras, takže celková doba i trasa byla pro některé seniory fyzicky náročnější i díky počtu schodů, zámek Plumlov je totiž spíše vyšší než rozlehlý. Poslední zastavení v zámku bylo na terase oidkud byl krásný pohled do okolí Plulmova. Potom všchni zavítali do restaurace U Páclů, kde na čekala příjemná brzká večeře, kávička se zákuskem. N cestě domů slyšely pořadatelky jen samou chválu a spokojenost, tak se akce jistě vydařila.

 

Rozloučení s prázdninami

 

 V sobotu 1. září se konalo tradiční Rozloučení s prázdninami. Sraz účastníků byl v deset hodin diopoledne. Děti soutěžily v několika disciplínách. Na chvíli tak zapomněly , že začáítek školy se neúprosně přiblížil POčasí akci opět nepřálo, poprchávalo a tak hrozili, že se odpolední výprava za pokladem neuskuteční. Nakonec ale přece jen k cestě za pokladem došlo a po splnění všech úkolů, které bylo nutné během trasy splnit, se k pokladu děti dostaly. Na památklu děti dostaly Účastnický list. V průběhu akce si mohli všichni, nejen děti , ale i ostatní účastníci akce pochutnat na dobrotách z udírny a grilovaných makrelách. Průtrž mračen v podvečerních hodinách však návštěvníkyzahnala domů. Možnosti stanování do nedělníhoi dopoledne tak nikdo nevyužil, lepší bylo vyspat se v suchu a teple doma.

 

Zahájení prací na vícečelovém hřišti a na komunikaci v Hliníku

 

Již koncem června začaly přípravné práce na budování víceúčelového hřiště. Výběrovým řízením byla vybrána firma Sportcite , s.r.o. z Bílovic. Práce by měly naplno začít v červenci a konec by měl být v září. Akci bude povádět TJ Sokol Čehovice prostředky ve výši 42 440 Kč, obec se bude podílet na spolufinancování částkou 806 378 Kč, dotace od ministerstva školství 1 273 182 Kč.

O dotaci na komunikaci v Hliníku bylo zažádáno ve výši 1 milion Kč k Ministerstvu pro místní rozvoj, rozpočet na tuto akci činí 3,5 milionu Kč.  

 

 Kulturák

 

Manželé Hrubanovi se rozhodli, že ukončí vlastnictví a provoz Kulturáku a nabídli jej k prodeji. Zastupitelé naší obce se rozhodli, že budou usilovat o jeho odkoupení, aby se zajistily prostory k pořádání akcí. Kulturák byl využíván i ke sportovním aktivitám občanů.

Odkup byl již proveden a od září bude Kulturák provozovat Obec Čehovice. |V pondělí 3.- září již provoz zajišťovala obec.

Obsluhu zajišťuje Slobodanka  a brígádníci o víkendech. Provozní doba všední dny, sobotaod 14.00 - 22.00 hod , neděle od 15. 00 - 22.00, pouzev pátek bude provozní doba prodloužena od 14. 00 - 24.00 hodin. 

Čepuje se pivo Bernard a nově i Zubr. 

  

Otevření nové Naučné stezky - společná vycházka

 

 Na hodovou neděli 1. července, byla slavnostně otevřena nová Naučná stezka. Ve 14.00 se před obecním úřadem sešli zájemci, a to všech věkových kategorií, kteří si chtěli poprvé společně celou trasu stezky projít. 

O texty a grafickou úpravu jednotlivých tabulí se postaral pan Aleš Polák, výdaje s tím spojené věnoval obci jako sponzorský dar.  Účastníci pochodu museli konstatovat, že instalované nové tabule jsou velmi zdařilé.- 

Naučná stezka obsahuje 5 tabulí:

- první je umístěna pořed kostelem sv. Prokopa v centru obce

- druhá u dvou lip

- třetí u rybníka

- čtvrtá nad rybníkem

- poslední je umístěna v opoli u kaple sv Prokopa

Text na tabulích informuje turisty o historii obce, kostela sv. Prokopa, seznámí je s faunou a florou vyskytující se v okolí obce. 

Pro všechny, kteří prošli celou trasu až do konce bylo připraveno malé občerstvení. Musíme jen doufat, že špatné povětrnostní podmínky ani vandalové nám tyto tabule brzy nezničí. 

 

Posezení pod břízkami s opékáním kýt

 

Pro občany Čehovic pořádá Obec již několik let v období hodových oslav takzvané POHODOVÉ POSEZENÍ. Sponzorem akce byla firma |Buzing Lines, provozující na pozemcích obce fotovoltaické elektrárny. Každý si zde může pochutnat zdarma na porci pečeného masa. Odpoledne probíhalo v pohodě, ke kávičce se podávaly výborné trubičky a vdolečky, ostatní občerstvení se prodávalo za ceny lidové. K příjemnému posezení přispěl i hudební doprovod DJ Petra Mrázka, jen počasí nás letos řádně vypeklo. Nejprve dešťová přeháňka, pak trvalý déšť akci předčasně ukončil.

 

Hody - atrakce

 

Pouťové atrakce se sice v obci objevily, ale jen na několik dnů. Velké tržby se asi majitelé atrakcí nedočkali. Byl ze strany občanů velmi malý zájem. 

 

Hodový fotbálek

 

Ani letos neupustili organizátoři od zavedené tradice z let minulých, i když zájem účastnících mužstev je stále menší, uspořádali turnaj v malé kopané s názvem Turnaj o pohár starosty obce Čehovice. V letošním sportovním fotbalovém klání se utkaly pouze 4 mužstva.- dvě mužstva z Čehovic, jedno z amatérů a druhé Ladzimil Čehovice,  dvě mužstva z Biskupic, kteří sestavili také tým A a B.Každý hrál proto s každým. Vítězem se nakonec stalo mužstvo Ladzimil Čehovice. Akci doprovázel bohužel nezájem ze strany diváků, ale teké nesportovní jednání dalších mužstev, které se sice k turnaji pořihlásily, ale nedorazily. Pořadatelé zvažují konání akce v příštích letech.

 

Konec školního roku v MŠ

 

Do školy odešlo 9 předškoláků. Slavnostní ukočení za účasti pana starosty proběhlo v pátek  29. června.

 

Hodová zábava

 

 Hodovou zábavu již tradičně pořádají místní hasiči. Nejinak tomu bylo i v letošním roce.

 

Retro posezení - 9. 6. 2018 

 

V sobotu 9. června se  pod břízkami spousta nadšenců vrátila do 70. - 80. let minulého století. Akce se zúčastnilo více jak 250 návštěvníků. K poslechu i tanci hrála skupina Merkur. Po celé dopoledne se prodávalo Retro občerstvení - mohli ochutnat Gothaj s cibulí, Liberecké párky, dršťkovou polévku a bramborový guláš. V kulturním programu vystoupily v 17. 00 hdoin nejprve malé mažoretky z mateřské školy a v 18.40 pak vystoupila skupinka děvčat se smyslem pro humor, ale i s dávkou odvahy a v dederonových zástěrách, poplatných tehdejší době, zatančily na píseň Holky z naší školky. Po vystoupení jim pan starosta daroval také stylový květ dob minulých - karafiát. Kolem 20 hodiny se táhla, jak jinak, také stylová humorná tombola.

 

Běžecké závody  - Čehovská desetitisícovka 26.5. 2018

 

 

 V sobotu 26. května se uskutečnil jubilejní 5. ročník Čehovské desetitisícovky. Na běh se sjíždějí běžci z celé Moravy a pochvalují si pěkný přírodní terén. Byly opět připraveny 3 trasy - 1km - Běh pana starosty, 4km trať a 10km trať. Pro účastníky bylo připraveno i občerstvení, dobroty z udírny, tombola a pro vítěze hodnotné ceny. Byl připraven i doprovodný program, protože vzápětí se slavil |MDD, malovalo sre na obličej, soutěžilo se s kalunem a proběhla i diskotéka.

z místních běžců se umístli na vstupních vítězů - Radka Coufalová/ Večeřová, Petra Růžičková, Kateřina Štoplová v běhu na 10km, Coufalová Simona, Říhová Iveta a Luboš Růžička - běh na 4km.

 

Rybářské závody 19. 5. 2018

 

V sobotu 19. května  uspořádal spolek rybářské závody. Zúčastnilo se jich 99 závodníků, taový počet zájemců potěšil nejen pořadatele ale i zástupce hlavního sponzora – firmu Decathlon, která zde prezentovala své produkty. Podle ohlasu návštěvníků se jim nabídka líbila. Závod byl zahájen v 8.00 hodin a rozhodčí se tentokrát trochu nudili, protože kapři letos moc nespolupracovali. Ten největší měřil 65 cm a chytil ho pan Vlastislav Kroupa a vyhrál tím kategorii o největšího kapra. Zároveň skončil druhý v hlavní kategorii. Tu se podařilo vyhrát Davidu Žondrovi s úlovky kaprů 57 a 54 cm a vzhledem k tomu že mu nebylo ještě 15 let, vyhrál i dětskou kategorii. Celý den provázelo akci pěkné počasí, které i přes blížící se bouřku vydrželo až do večera. Po vyhlášení výsledků se losovala tombola, která byla velice bohatá. První cenu – televizi si tentokrát odnesla paní Lorincová z Čehovic. Po celý den si mohli rybáři i hosté dát výbornou gulášovou polévku, řízky, uzené maso, klobásy a samozřejmě točeného zubra. 

 

Oslava Den Osvobození  - lampionový průvod

 

V úterý 8. května pozvala pořádající TJ Sokol občany na lampionový průvod u příležitosti oslav konce 2. sv. války. Nejprve mohli zájemci krátce posedět na hřišti u připraveného občerstvení a po setmění se vydal krátký průvod k pomníku padlých. Členová TJ Sokol nesli připravený věnec k položení k pomníku a českou vlajku. Jen několik dětí šlo s lampionky. U pomníku pan starosta přednesl slavnostní projev a k uctění památky padlých zazněla i státní hymna. 

 

 Zápis do MŠ Čehovice

 

Zápis do Mateřské školy v Čehovicích se konal 2. května 2018. Přišlo se zapsat osm malých předškoláčků s rodiči. Opatrně si okukovali prostředí, které n ně po prázdninách čeká. Nakonec bylo zapsáno 7 dětí. Pro příští školní rok je zapsáno 24 dětí. 

 

 

SLET ČARODĚJNIC - 30. dubna 2018

 

Tradiční Slet čarodějnic se konal 30. dubna. Průvod masek vyšel od obecního úřadu za strašidelných tónů a došel až na místní hřiště, kde na něj čekali další příznivci této první jarní akce. Na "strašidla a čaroděje" pak několik soutěží a úkolů, ktzeré měly děti postupně splnit. Za splněné úkoly děti obdržely vždy nějakou drobnou odměnu. Pro všechny bylo opět připraveno bohaté občerstvení.

 

Vycházka do přírody - Den Země

 

 V úterý 24. dubna pozvala paní knihovnice děti a mládež na tradiční jarní vycházku do přírody u příležitosti oslav Den Země.

Během vycházky si děti všímají okolní přírody, popisují co vidí, povídají si o kytičkách, stromech, plodinách na poli, přírodním prostředí, vnímají zvuky, vůně, činnosti, aktivity kolem sebe. Je pro ně připraveno několik stanovišť s úkoly.

Tentokrát se sešlo 6 předškolních dětí, pak jedna větší školačka a dalších pět malých dětí v kočárku s maminkami, jedna mírně starší holčička již statečně vykračovala celou trasu po svých s ostatními. Paní knihovnice nazvala složení přítomných jako     " školkové předzápisové setkání s maminkami a dětmi". 

Vzhledem k věku přítomných dětí paní knihovnice mírně upravila úkoly tak, aby se mohly zapojit všechny. 

 

OBRÁZEK : vychazka_2018__1_.jpg

Hned na začátku jim ukázala malířskou paletu s lepicími ploškami, kde měly děti za úkol cestou lepit přírodniny různých barviček, do konce vycházky se opravdu barvičkami zaplnila.

 

OBRÁZEK : p1160804.jpg

Další úkoly byly dovednostní - děti skákaly jako žabky přes kameny, běhaly jako zajíci kolem překážek, skákaly v pytli, házely na cíl, prolézaly kruhem, běžely odvážně po břehu "přehrady" na druhý břeh a zpět. Pak také dokázaly, že znají zvířátka - pojmenovaly je správně na obrázku, poznaly a předvedly jejich hlasy, také je "nakrmily", - šikovně v zobáčku " kolíčkem na prádlo" přenášely drobečky.

 

 

OBRÁZEK : vychazka_2018__2_.jpg

Na závěr si děti užily kolotoče na hříšti, nezapomněly "pohoupat" plyšovou veverku na houpačce a spěchali jsme do Kulturáku osvěžit se limonádou podle vlastního výběru.

Všechny dětské účastníky odměnila paní knihovnice bublifukem. To bylo radosti. Jen do doby, než se některým vylil!Smile

 

Velikonoce 2018

 

Velikonoce letos připadly na konec března, už druhým rokem jde o prodloužený víkend, protože Velký pátek byl stanovem jako státní svátek.

I letos se našla parta mladých chlapců, kteří se ujali pokračovat v tradici hrkání a od Zeleného čtvrtka do Bílé soboty nahradili činnost kostelních zvonů a třikrát denně obešli s klapačkami, řehtačkami, trakaři apod. celou vesnici. V sobotu svou obchůzku spojili s přáním pěkných Velikonoc a vybíráním drobné výslužky za své snažení. Celkem jich chodilo 9. 

OBRÁZEK : velikonoce_2018_-_hrkani__vyzdoba__1_.jpg

OBRÁZEK : hrkani_2018.jpg

 

Někteří občané si zdobí i své domy nebo předzahrádky, ať už jarními věnečky na dveřích, vajíčky na keřících, samolepkami na oknech a v poslední době  dalšími neradičními dekoracemi. Tentokrát i děti z mateřské školy s učitelkami obměnily tradici a stromeček "vajíčkovník" doplnily třemi dřevěnými zajíčky s košíkem vajíček a dvojicí dětí.

OBRÁZEK : velikonoce_2018_-_hrkani__vyzdoba__2_.jpg

Moc se všem dekorace líbila. 

 

Valná hromada myslivci + zábava

 

Také myslivci připravili na konec března 24.3.018 svou Valnou hromadu a po ní večer pak následovala Myslivecká zábava, k tanci a poslechu hrála skupina No Problem. . 

 

VČS - zahrádáři

 

V sobotu 24.3.2018 ve 14.30 hod. se uskutečnila výroční členská schůze v Obecním domě Čehovice. Hlavním bodem programu byla výroční zpráva, pokladní zpráva a finanční rozvaha na rok 2018, revizní zpráva, přijetí nových členů, plán práce na rok 2018. Pro přátele zahrádkáře bylo připraveno i občerstvení, po oficiálním programu následovalo posezení a volný program. Zpestřením bylo vystoupení dvou malých mažoretek - Nikolky a Aničky.

 

Veřejné čtení pohádek

V měsíci březnu, 21. 3. 2018 od 15.30 hodin, se uskutečnilo další z veřejných čtení pohádek, tentokrát na téma: POHÁDKY Z VEČERNÍČKŮ. Přiblížili jsme si ilustrace Radka Pilaře, autora postavy Večerníčka, příběhy od Daisy Mrázkové a Olgy Hejné. Děti se snžily uhádnout ppohádky podle obrázků, z obráukových dvojic pexesa, z hudebních upoutávek, složily si papírovou Večerníčkovskou čepici, vyluštily společně křížovku. Zahrály si hru, řešily kvízy. Pohádky z Večerníčků je zaujaly, snad se jim tedy pohádkové odpoledne v knihovně líbilo.

Dvanáct spokojených dětí není málo. Za jejich vědomosti a zájem je paní knihovnice odměnila trošku předvelikonočně, perníčkem. 

 OBRÁZEK : teni_pohadek_2018.jpg

 

Přednáška Zdravá dětská noha

 

Fyzioterapeutka Marta Hrubá nabídla maminkám dětí a mládeže přednášku o obouvání dětí a zdravé dětské noze. Přednáška se uskutečnila v neděli 18. 3.2018 v obecním domě. 

 

Zájezd do Kyjova na Košt vína - ČSZ

 

V sobotu 17.3.2018 uspořádal ČSZ Čehovice další z již tradičních zájezdů na košt vína. Tentokrát už to byl 55. Josefský košt vín v Kyjově. K ochutnání bylo 708 vzorků vín z toho 457 bílých a 251 červených vín. Od 16.00 hod. hrála přítomným k degustaci také cimbálová muzika. Zájezdu se zúčastnilo 48 účastníků, nejen z Čehovic, ale i z dalších obcí. 

 

Jarní, velikonoční tvoření s p. Sadílkovou

 
Členky Sboru pro občanské záležitosti a kulturní komise opět připravily v sobotu 17.3.2018, pro ženy, zájemkyně, tvořilky "jarní, předvelikonoční tvoření".

OBRÁZEK : vel__vystava_2018_.jpg

Součástí byla i malá výstavka prací žen, které prezentovaly své koníčky, zálibu - pletení, šití, háčkování, některé vystavené exponáty byly i prodejné.

 OBRÁZEK : velikonocni_vystava_2018__3_.jpg

Paní Sadílková z květinářsví v Bedihošti dovezla spoustu živých hrnkových, květin, cibulovin, umělé květiny a drobné dekorace, které sloužily přítomným, aby si mohli vytvořit svou vlastní jarní i velikonoční dekoraci, každý podle svých představ. Tvořily ženy, ale i děti.

OBRÁZEK : velikonocni_vystava_2018__2_.jpg

 

 

OBRÁZEK : velikonocni_vystava_2018__1_.jpg

Pořadatelky připravily drobné občerstvení, slané i sladké, takže si všichni po nákupu a tvoření posedět, podělit se s kamarádkami, přáteli, o své radosti i starosti, prostě se v dnešní uspěchané době zastavit, vypnout a užít si chvilku sám pro sebe. 

 

 

Zájezd na muzikál Kleopatra do Brna - 10.3.2018

 

Příznivci muzikálů měli možnost zúčastnit se zájezdu do Brna na muzikálové představení Kleopatra. V hlavní roli Kleopatry se představila Kamila Nývltová.

Získali jsme krásné místa v předních řadách, tak si všichni představení opravdu užili a byl to pro všechny pěkný kulturní zážitek. Dopravu na představení uhradila Obec Čehovice.

 

 

Vítání dětí

 V neděli 4. března se uskutečnilo další slavnostní Vítání dětí do života. Přivítán byl jeden chlapeček Mareček a jedna holčička Gábinka. 

OBRÁZEK : vitani_deti__2_.jpg

V kulturním programu vystoupílo nejstarších jedenáct dětí z mateřské školy. Slavnostní Vítání novorozenců se konalo v Obecním domě v Čehovicích.

OBRÁZEK : vitani_deti__1_.jpg

Malým občánkům byly předány malé hračky, zlatý přívěšek a upomínkový list, rodičům pak finanční příspěvek v hodnotě 5 tisíc Kč. Zapsali se do Pamětní knihy narození. Do knihy kreslí doprovodné obrázky paní Alice Zapletalová. Vedení aktu Vítání nově přebrala po dlouholeté člence a předsedkyni Sboru pro občanské záležitosti paní Jurové, paní Běla Hlavatá.

 

Inaugurace prezidenta 9. 3. 2018

 

Prezident republiky Miloš Zeman složil ve čtvrtek dne 8. března 2018 ve 14.00 hodin na společné schůzi obou komor Parlamentu ČR ve Vladislavském sále Pražského hradu slib prezidenta republiky.

Opravy na Obecním domě

 Na obecním domě probíhají přípravné práce pro zhotovení nové fasády. V měsíci únoru a březnu byla okopána podrovnávka, provedena rekonstrukce elektroinstalacea muselo s předělat i plynové vedení, příprava na nová posuvná vrata. Ta byla instalována začátkem měsíce dubna.

OBRÁZEK : nova_vrata_na_od.jpg

Před obecním domem je připravena příjezdová cesta k položení dlažby, v plánu je i vydláždění dvora obecního domu.  V nedávné době došlo k výměně svítidel v interiéru OD a také byl zakoupen a obměněn inventář v nádobí a skle - vybavení. V březnu proběhla výmalba sálu, společenské místnosti. Až bude všechno připraveno, bude provedena nová fasáda. Děti z mateřské školy malovaly obrázky, která barva by se jim na budově líbila. Tak uvidíme.

Dětský karneval - 25. 2. 2018

 

Den po plese dospělých dostaly možnost si užít zábavy i v maskách děti. TJ Sokol pořádal další z dětských karnevalů - ŠIBŘINEK. Sál se brzy po zahájení hned zaplnil, tak, že byl opravdu problém najít si místo k sezení. Avšak děti je brzy nepotřebovaly. 

O zábavu, soutěže a hry se postaral DJ Míša Sedláček, do soutěží nalákal i dospělé k pobavení dětí.

OBRÁZEK : karneval__1_.jpg

O občerstvení se podělily členky a členové TJ Sokol. Připravili sladké i slané pohoštění pro všechny za velmi příznivé ceny. Bohatá byla také tombola, kde si téměř všechny děti přišly na své a nějaký z darů si domů odnesly. 

 OBRÁZEK : karneval__2_.jpg

Po parketu se proháněly nejrůznější masky, více či méně nápadité, ale z tváří dětí byla zřejmá radost, že se dobře baví. 

 

Rybářský ples 24. 2. 2018

 

Spolek Rybáři Čehovice uspořádal již šestý rybářský ples v Kulturáku u Hrubanů. Velký zájem o vstupenky, vyskytly se i neshody a výtky k jejich prodeji, předznamenal plný sál. Celým večerem provázela tanečnky a posluchače až do ranních hodin skupina Merkur.

Bohatá byla opět tombola, díky vstřícným sponzorům, nechyběla v ní už klasicky první cena Led televize, která putovala tentokrát na Slovensko k paní Erice Černoškové z Kysuckého Lieskovce. Byly v ní ale i další velmi pěkné a lákavé ceny jako danče, divočák, let letadlem, vysavač, rádio, vrtačky, gps navigace a spousta dalších.

 

OBRÁZEK : ples_1.jpg

Na výtečnou večeři si hosté mohli zajít do prvního poschodí. Ohlasy od návštěvníků  na opravdu výbornou a chutnou večeři v podobě krkovičky se šťouchanými bramborami a sázeným vejcem popřípadě kdo měl ještě hlad či spíše chuť na něco dobrého, mohl jsi zakoupit zvěřinový guláš, jednohubky nebo sladký bufet.

 

OBRÁZEK : ples21.jpg

 

Zábava byla přátelská a pohodová, díky všem pořadatelům, kteří se o hladký průběh a krásné prostředí postarali. Hosté se už jistě těší na příští rok. 

 

 

Valná hromada TJ Sokol Čehovice

 

V sobotu 10. února se uskutečnila Valná hromada TJ Sokol Čehovice, zhodnotila úspěšný rok 2017 vzhledem k pořádaným akcím a účasti občanů na nich. Hodnocení za oddíl  stolního tenisu provedl bratr Pavel Kunert, jejich oddíl je v současné době na 2. místě regionální soutěže v okrese Prostějov. Za oddíl běžců podal zhodnocení bratr Luděk Coufal, jejich zdařilou akcí je Čehovská desetitisícovka, která má velmi dobrou pověst mezi běžci, v letošním roce již čeká pořadatele 5. ročník.

Všichni členové dostali chutnou večeři, kterou připravil bratr Lubomír Růžička a několik dalších členů přijalo blahopřání od svých kolegů k narozeninám, významného životního jubilea. Ani taneček na závěr nechyběl. 

 

Zimní radovánky  

 

Zima ani v novém roce nepřinesla mnoho možností, aby si děti sněhu a ledu užily. Naštěstí koncem leda trošku nasněžilo a ke konci února začaly opravdové mrazy. 

Sněhová nadílka udělala radost dětem na kopci v Hliníku, mnoho dnů sice nevydržela, ale alespoň na pár sjezdů z kopce to stačilo.

OBRÁZEK : p1160311.jpg

Místní hasiči již několikátý rok věnují hodně sil a volného času v době, kdy začne opravdu mrznout přípravě ledové plochy na hřišti. Letos mrazy opravdu udeřily na konci února, bohužel pro sportovce, bohudík, pro nás ostatní, vydržely asi týden, ale opět to stačilo k tomu, aby si hokejoví příznivci a krasobruslaři vyzkoušeli své umění.  

OBRÁZEK : p1160417.jpg

 

Volba prezidenta - 2. kolo - 26. a 27. 1. 2018

Volba prezidenta České republiky proběhla v lednu 2018. Z prvního kola voleb, které se uskutečnilo 12. a 13. ledna, postoupili z devíti kandidátů do druhého kola dosavadní prezident Miloš Zeman a bývalý předseda Akademie věd Jiří Drahoš. Ve druhém kole 26. a 27. ledna pak o 2,73 procentního bodu, tj. o 152 184 hlasů, zvítězil Miloš Zeman. Své druhé funkční období zahájí 8. března 2018 složením prezidentského slibu. Volební účast v prvním kole byla 61,92 %, ve druhém pak 66,60 %.

 

OBRÁZEK : zeman.jpg

V Čehovicích - volební účast 72,62%: 

  1. Miloš Zeman 65,79 % - 200 hlasů
  2. Jiří Drahoš 34,21 % - 104 hlasů

 

Volba prezidenta - 1. kolo  - 12. a 13. ledna 2018

 

Výsledky pro obec Čehovice - 68,96 % volební účast

  1. Miloš Zeman 53,63 % 155 hlasů
  2. Jiří Drahoš 21,80 % 63 hlasů
  3. Michal Horáček 7,27 % 21 hlasů,  
  4. Mirek Topolánek 5,88 % 17 hlasů,  
  5. Pavel Fischer 5,19 % 15 hlasů,  
  6. Marek Hilšer 3,81 % 11 hlasů, 
  7. Jiří Hynek 1,38 % 4 hlasů,  
  8. Petr Hannig  0,69 % 2 hlasů  
  9. Vratislav Kulhánek 0,35 % 1 hlasů 

Tříkrálová sbírka 

 

 V tříkrálové sbírce, která se uskutečnila v našem místním kostele se podařilo získat částku 5 110 Kč.