Otevřít menu

Základní knihovna Čehovice

Návštěv :
Celkem : 6721
Týden : 9
Dnes : 0

Co se u nás děje ...
Pokud chcete vidět více fotografií z akcí v Čehovicích, podívejte se do naší fotogalerie použijte odkaz http://knihovnacehovice.rajce.net
Fotogalerie je však z důvodu ochrany osobních dat uzamčena, heslo pro otevření získáte dotazem na e – mailovou adresu knihovny: knihovna.cehovice@centrum.cz – avšak bude zveřejněno pouze pro občany Čehovic

ROK 2020

 

Nouzový stav - omezení pohybu osob, šíření nákazy koronaviru

Dne 12. března 2020 od 14 hodin byl na celém území České republiky vyhlášen nouzový stav v souvislosti s pandemií koronaviru COVID-19, a to na dobu 30 dní, tedy na maximální dobu, na kterou jej může vláda bez souhlasu sněmovny vyhlásit. Od čtvrteční 14. hodiny 12. března platí kvůli nákaze koronaviru v České republice stav nouze. Mimo jiné se týká zákazu vstupu cizinců z 13 rizikových zemí na naše území či  omezení provozní doby restaurací od 20. hodiny do šesté hodiny ranní, uzavření škol. Od pátečního rána jsou zakázány také veřejné i soukromé akce s účastí přesahující 30 osob. Následovala pak další a další opatření. Platí zákaz veřejných i soukromých akcí a zákaz vstupu veřejnosti do sportovních a kulturních zařízení. Od soboty 14. března je zakázán provoz restaurací a některých obchodů, opatření má platit na 10 dní. Od pondělí 16. března platí uzavření státních hranic, tento den byly také uzavřeny první obce na Olomoucku. 

Podle nařízení vlády může být šíření koronaviru trestným činem. V noci z neděle 15. března uvalila vláda kvůli epidemii koronaviru na celou zemi karanténní opatření. Lidé mohou do práce, na nákup a k lékaři, jinak se však musí zdržovat doma. Od čtvrtka 19. března platí zákat vycházet mimo domov bez zakrytých dýchacích cest, ať už rouškou, šátkem nebo šálou. Nově také mohou mezi 7. a 9. hodinou nakupovat v obchodech pouze lidé nad 65 let. Ostatní lidé mají nakupovat jindy, aby je tak ochránili před nákazou. Vláda také doporučila, aby lidé starší 70 let vůbec nevycházeli na ulici. 

 

Dětský karneval - akce TJ Sokol

 

Rybářský ples

 

Letecký ples

Aeroklub Prostějov uspořádal v Čehovicích v Kulturáku Letecký ples v sobotu 15. února 2020.

Součástí bylo kulturní vystoupení. 

Myslivecký ples

 

Slavnostní Vítání dětí 19.1.2020

V neděli 19. ledna pozvaly členky Sboru pro občanské záležitosti a zástupce Obce Čehovice , pan starosta Milan Smékal, rodiče "nově" narozených dětí, k slavnostnímu aktu Vítání dětí do života, který má dlouholetou tradici.

vitani_19_1_1.jpg

Rodiče tří malých človíčků, dvou děvčátek Terezky a Elenky a kluka Štěpánka, přišli i v doprovodu svých nejbližších příbuzných, prarodičů, tetiček do Obecního domu v Čehovicích. Na stole již byla připravena Pamětní kniha, do které se zapsali rodiče malých nových občánků Čehovic. Pro každého občánka je předkreslený krásný obrázek, ty kreslí paní Alice Zapletalová.  V kulturním programu vystoupily děti z mateřské školy.

vitani_19_1_2.jpg

Po slavnostním projevu pana starosty pomohly děti z mateřské školy předat rodičům dětí dárky, pro děťátko, hračku, Pamětní list, Pamětní knížku, zlatý přívěšek  s počátečním písmenem jména dítěte, nebo znamením. Maminky si od pana starosty převzaly kytičku a příjemným bonusem pro mladé rodiče je jistě finanční dar v podobě 3 000Kč pro rodiče prvorozených dětí, při narození druhého dítěte je to pak 5 000 Kč. 

 

Zájezd na muzikálové představení Mýdlový princ v Brně

V sobotu 18. ledna 2020 byl připraven zájezd do Brna na muzikálové představení Mýdlový princ. Podařilo se obsadit zájemci menší autobus pro 32 osob. V odpoledních hodinách vyjel za vydatného sněžení směrem k Brnu. Dorazili jsme právě včas. Na tento muzikál jsme se vypravovali již v loňském roce, ale tehdy byl bohužel zrušen.

Muzikál je sestavený z hitů zpěváka Václava Neckáře. Autor Sagvan Tofi, opět nešetřil zábavnými zápletkami, výroky, a tak se hlediště otřásalo bouřlivými výbuchy smíchu, sem tam si zapělo společně se zpěváky a herci. A protože se autor libreta a režisér Radek Balaš rozhodl až tak nedržet muzikálových zvyklostí, vznikla muzikálová komedie, jejímž účelem je diváky pobavit a připomenout jim písně, které dobře znají.

mydlovy_princ_1.jpgsagvan.jpg

Mýdlový princ nepřináší sice až tak kvalitní pěvecké výkony. Mýdlový princ není ani primárně příběh lásky, ale je tam samozřejmě také. Jde především o zkoušky divadelního souboru Šumavan, který v případě úspěchu na soutěži amatérských divadel může hlavnímu hrdinovi přinést několik miliónů korun ze závěti otce. V příběhu ze současnosti se často na podiu vtipkovalo na adresu politiků i kolegů z umělecké branže, sportu,  dialogy opravdu odsejpají, děj utěšeně plyne a taneční skupina netrdluje na pódiu za každou cenu, jen když to náladě skladeb pomáhá a do představení se hodí.Byl to pro všechny diváky, podle ohlasů, skvělý odpočinkový večer.

Závěr představení proběhl opět "standing ovation" všech diváků, kdy neutuchajícím potleskem odměňovali výkony všech aktérů - exceloval především z těch nejznámějších sám Sagvan Tofi, Tereza Kostková, Jaroslava Obermaierová, Jaromír Nosek, Vlastimil Zavřel. Do kolen nás spolehlivě vždycky dostaly taneční kreace a výroky představitele Ondřeje Skýpala, gaye, v podání Jaromíra Noska, výborný byl lesní dělník s pilou a jedinečnou chytlavou taneční choreografií Zdeňka Bečváře - v podání představitele Dennyho  Ratajského.