Otevřít menu

Základní knihovna Čehovice

Návštěv :
Celkem : 6717
Týden : 5
Dnes : 0

Co se u nás děje ...
Pokud chcete vidět více fotografií z akcí v Čehovicích, podívejte se do naší fotogalerie použijte odkaz http://www.knihovnacehovice.rajce.net
Fotogalerie je však z důvodu ochrany osobních dat uzamčena, heslo pro otevření získáte dotazem na e – mailovou adresu knihovny: knihovna.cehovice@centrum.cz – avšak bude zveřejněno pouze pro občany Čehovic

ROK 2019

Čehovská pálka

V sobotu 28. prosince se v místním Kulturáku konal další ročník, již devátý, Čehovské pálky. Uspořádali jej členové oddílu stolního tenisu při TJ Sokol Čehovice. Do klání ve stolním tenise se tentokrát zapojilo pouze 9 hráčů. Hrál každý s každým. K vítězství si nakonec došel Luboš Růžička, na druhém místě se umístil Mgr. Miloš Mlčoch a na třetí příčce Tomáš Kardinál st., čtvrtý skončil Pavel Kunert. Škoda, že se tato akce nesetkává s větším zájmem z řad občanů, vždy přijdou podpořit borce pouze rodinní příslušníci. Vítězové byli odměněni cenami.  Pro hráče i diváky byla připravena možnost občerstvení.

Předvánoční nabídka Kulturáku

V místním Kulturáku jsou pátky spojené vždy s nějakou dobrůtkou k zakousnutí. Návštěvnost se daří udržet i v době, kdy se již nedá sedět venku. Zklidnila se mírně situace kolem hlučnosti. Bohužel někdy nelze zabránit nevhodnému chování některých návštěvníků. 

V předvánočním období byli občané informování o provozní době v tomto období a nabídce. V pátek před Vánocemi mohli občané ochutnat vařené dobroty přímo z kotle. Dříve by se na vesnici asi tato nabídka nesetkala s takovým zájmem jako nyní. V každé chalupě se kdysi před Vánocemi zabíjelo prasátko, lidé se vzájemně obdarovávali výrobky ze zabijačky a nikomu nebyly tyto pochoutky tak vzácné jako teď, kdy tato tradice chovu domácích prasátek již téměř vymizela.

Zájezd do skanzenu Veselý kopec a Peklo Čertovina

Velmi zdařilou akcí byl zájezd pořádaný Sborem pro občanské záležitosti ve spolupráci s Obcí Čehovice v předvánočním období, v sobotu 7. prosince. Členky Sboru zajistily program a Obec zaplatila dopravu autobusem, na vstupné se vybírala částka 500 Kč. 

Tentokrát jsme volili sice obsahově podobnou tématiku, vánoční jarmark, ovšem ne ve velkém městě, jako v jiných letech, ale rozjeli jsme se na Vysočinu, do okolí Hlinska, do malebné skanzenové vesničky Veselý kopec. Tam na nás opravdu dýchla již předvánoční atmosféra. Všechny chaloupky byly ve světničkách slavnostně vánočně vyzdobeny, kopírovaly výzdobu venkovských i měšťanských stavení v průběhu staletí. V každém bylo zachyceno jiné období, jiná výzdoba, jiné druhy tehdy používaných materiálů, potravin. V některých staveních byla nejen výstava, ale i tvořivé dílničky, kde jsme si mohli zblízka prohlédnout výrobu perníčků, slaměných ozdob, malování na skleněné baňky a další, samozřejmě se daly všechny výrobky i zakoupit. Některým z nás řádně nabídka provětrala peněženky, bylo opravdu za co utrácet. Nakoupené drobnosti jistě udělaly velkou radost obdarovaným pod vánočním stromečkem. U každé chaloupky byla krátká informace, co se v ní dělalo, komu případně patřila. Děti i dospělí obdivovali skromnost tehdejších obyvatel v otázce bydlení, ale i krásu nábytku, umu tehdejších řemeslníků. V hospůdce byla nabídka venkosvké zabíjačky, nebo dobrůtky z grilu. U zvoničky a kostelíka vyhrávala dechová kapela, koledy v jejich podání dokreslily krásnou, pohodovou atmosféru. Kdyby bylo alespoň trošku nasněženo, připadali bychom si jako v dávné pohádce. 

Do pohádkového prostředí jsme se ale přenesli asi o hodinku později, když jsme přejeli autobusem k Peklu Čertovina. Od autobusu k Peklu vedla cesta lesem, lemovaná "naučnou stezkou", kde jsme se mohli hodně dovědět o celé stavbě tohoto komplexu, který nabízí kulturní programy pro všechny generace, restauraci, ale i ubytování. Jelikož bylo den po Mikuláši, první kroky vedly po schodišti " do nebe" k Mikuláši. Kdo se nestyděl zarecitovat, byl od Mikuláše a anděla odměněn balíčkem.

Pak už naše kroky vedly do podzemí, kde se nás ujali pekelníci a v kouzelném, veselém, vtipném programu nás provedli Peklem. Hodně jsme se všichni nasmáli, někteří z návštěvníků si i užili na vlastním těle, pro pobavení ostatních, čertovských vychytávek. Prostě super. Po skončení programu jsme ještě v restauraci poseděli u dobré večeře, probrali prožité zážitky a spokojeně se vraceli, příjemně naladěni zpět domů do předvánočního shonu. 

Mikuláš v obci

Tradičně chodila Milulášská trojice ve čtvrtek, v předvečer svátku sv. Mikuláše, i po vesnici. Někteří rodiče si je přímo pozvali, jinde se zastavili cestou. Je dobře, že se u nás na vesnici tato tradice, díky mládeži, ještě stále daří udržet. 

Rozsvícení obecního vánočního stromu

Adventní víkend vyvrcholil slavnostním rozsvícením obecního vánočního stromu. Nejvíce se na předvánoční období těší děti, proto bylo spojeno i s Mikulášským zastavením. Celou akci ozvučil a moderoval DJ Míša, který nejprve vyzval přítomné děti, aby daly jméno letošnímu vánočnímu stromečku. Z několika variant obecenstvo zvolilo jméno HŘÍBEK. Po odpočítání se stromeček poprvé za potlesku všech přítomných rozsvítil. V kulturním programu vystoupily děti z místní mateřské školy, po jeho skončení obdržely Mikulášský balíček z rukou andílka nejprve ony a pak přistupovaly k Mikuláši ostatní děti. Každé z nich dostalo pěkný a opravdu bohatý balíček od obecního úřadu.

Vánoční výstava

První adventní víkend se konala další, již tradiční akce – Vánoční výstava. V sobotu se otevřela pomyslná brána k adventu, první adventní neděli. Obecní dům v Čehovicích se zcela proměnil v pohádkovou cestu, nejen do Betléma. U příchodu vítala hosty trojice Tří králů, přinášející dárky Ježíškovi i se stádečkem téměř živých zvířátek. Bohatě prostřený stůl lákal k tradiční venkovské sváteční hostině. V přísálí se návštěvníci vrátili o několik desítek let zpátky, ochutnali trošku retro, vystaveny byly staré pohádkové knížky, stylová byla i výzdoba čarodějnické kuchyně s čarodějnicí i skalnatá dračí sluje s drakem a kostýmy z pohádek přivodily sváteční, vánoční náladu.

V hlavním sále byla instalována bohatá prodejní výstavka rukodělných prací nadšenců ze všech možných oborů. Celkem 26 vystavovatelů představilo svou zájmovou tvorbu, háčkování, pletení, šití, skládání ze stuh, výrobky ze dřeva, klasické husí peroutky, malbu na skleněné baňky, šperky, pletení z papíru, výrobu cukroví i cukrovinek, adventní věnce, svícny a dekorace všeho druhu. K Vánocům patří i výrobky k obohacení sváteční tabule. Místní výrobci nabídli domácí výtečné kysané zelí, bezkonkurenční domácí paštiky, balíčky oříšků, v nabídce bylo i víno a včelí med. Také o zdraví je nutné v zimním období pečovat, nabízeny byly masti z rýmovníku a měsíčku lékařského. Všechny druhy vystavovaných exponátů si našly svého kupce.

Celá akce je ale vždy především zaměřena na potkávání občanů, posezení s přáteli, zastavení v předvánoční době, omezení shonu a nastolení pohody, klidu, pěkných vztahů mezi lidmi.

Vánoční tvoření

Tolik oblíbený vánoční čas začíná oficiálně první adventní nedělí. Měli bychom Vánoce zvládnout bez shonu, zbytečného napětí a s pokorou tak, jak byli zvyklí trávit svátky naši předci. Členky Sboru pro občanské záležitosti by chtěly tuto tradici, sblížení s přáteli, zklidnění, znova navodit.

Proto již ke konci listopadu uspořádaly Vánoční tvoření s paní Sadílkovou, majitelkou květinářství v Bedihošti. Ta přivezla a nabídla k prodeji všechno potřebné k výrobě adventních ozdob. Ostatní přírodní materiál, jehličnaté větvičky, zelené chvojí, šišky, mech a další připravily pořadatelky pro tvoření zdarma. Akci pořádají již několikátým rokem a vždy s velkým úspěchem. Sešly se zejména ženy a maminky s dětmi, které se zajímají o vlastnoruční vyrábění ozdob a dekorací na Vánoce. Pořadatelky nabídly účastníkům malé občerstvení, vonící blížícími se svátky. Všichni si u práce popovídali, zasmáli se a užili si vzájemnou pohodu a jako bonus si všichni odnášeli domů vlastnoručně vyrobené, překrásné a především vlastní,  originální dekorace.

 

Vycházka s lampiony

V sobotu 2. 11. odpoledne byl pro děti připraven lampionový průvod. Ten vyšel po vyznačené trase v 17. 00 hodin. Děti s rodiči se s rozsvícenými lampionky vydali po cyklostezce a vraceli se zpět k obecnímu domu. Na konci cesty je totiž čekala odměna v podobě opékaných špekáčků, pro děti zdarma.

Výstava ovoce a zeleniny

Výstava ovoce, zeleniny a drobného zvířectva se uskutečnila v sobotu 2. 11. a neděli 3.11. Předtím místní zahrádkáři svými výpěstky obohatili i výstavu ovoce a zeleniny v Čelčicích. 

Dýňová slavnost

Sbor pro občanské záležitosti v Čehovicích, připravil v pátek 25. října 2019 od 15.30 – 20.00 v místním KULTURÁKU akci, DÝŇOVÁ SLAVNOST. Návštěva byla opravdu nečekaná, desítky návštěvníků si přišly vyrobit podzimní dekoraci, halloweenské strašidýlko z dýně, lucerničku, či jen ochutnali dobrůtky z podzimních výpěstků. V sále Kulturáku byla připravena  inspirativní výzdoba, bohatý raut, kde mohli všichni ochutnat dobroty z dýně, ale nejen z ní, také z podzimního ovoce a zeleniny.  Materiálu k výrobě bylo přehršel, takže se všichni mohli pustit do práce.

Jablkový bál

V sobotu 19. října se uskutečnil tradiční Jablkový bál, který již druhým rokem probíhá pouze v komornějším prostředí Obecního domu v Čehovicích. K tanci a poslechu hrála skupina Merkur. Součástí byl díky sponzorům i tombola.

Zájezd na výlov rybníka Rožmberk do Třeboně

Jako odměnu všem rybářům, kteří se starají o přípravu a organizaci všech akcí uspořádali na podzim, v sobotu 12. října 2019, zájezd do Třeboně na výlov největšího rybníku. Rožmberk je rozlohou největší rybník v Jihočeském kraji a v České republice, i na celém světě (za předpokladu určité definice rybníku). Nachází se v okrese Jindřichův Hradec přibližně 6 km severně od centra Třeboně (sousedí s územím Třeboň II, katastru města Třeboň). Délka hráze je 2430 m, šířka u paty 55 m, v koruně 13,5 m a výška 11,5 m. Rozloha vodní plochy činí 489 ha. Katastrální výměra činí 677 ha. Objem zadržené vody 6,2 mil. m³. Maximální hloubka dosahuje 10 m. Leží v nadmořské výšce 426 m. v Česku. Rybník Rožmberk se poslední dobou loví každý rok, zpravidla druhý víkend v říjnu. Jedná se o slavnostní výlov, kterým třeboňští rybáři zahajují podzimní výlovy. Událost každoročně přiláká na hráz desetitisíce návštěvníků; je to nejvíce navštěvovaný výlov Česka.

 Počasí přálo a všichni si dopoledne strávené u této netradiční podívané užívali. Akce byla organizována opravdu v duchu rybářském – takže byly v nabídce především dobroty z ryb, pomůcky pro rybáře, malá výstavky tradice rybářského sportu či koníčka, pro děti nechyběly atrakce, které byly také motivovány rybolovem.

Při návratu domů byla ještě zastávka v Kamenici nad Lipou, kde v restauraci Pivovar byla pro všechny připravena skvělá večeře. Když ji organizátoři zajišťovali, ani netušili, že posezení u dobrého jídla zpříjemní poslech cimbálové muziky, jelikož tady někdo slavil narozeniny. Velmi příjemná, odpočinková akce.

Drakiáda

9. ročník Drakiády se uskutečnil v neděli 29. září na polích nad rybníkem. Foukalo snad až příliš, ale dráčkové v rukách dětí a jejich rodičů si přesto nenechali ujít šanci vzlétnout. Sešla se opět asi dvacítka dětí s rodiči. Po všechny bylo připraveno občerstvení zdarma. Pro děti pak na závěr akce drobné odměny za účast, ale i diplomy za jednotlivé kategorie.

Dětský bazárek

V sobotu 28. září 2019 členky SPOZ připravily pokusně první dětský bazárek. Přihlášeno bylo celkem 10 prodávajících. Návštěvnost sice nebyla příliš veliká, ale ti co přišli si nakoupili opravdu pěkné kousky pro své děti. Některé věci byly opravdu jako nové. Pořadatelky připravily i menší občarstvení, takže se všichni cítili jako někde na kamarádském setkání.

Zájezd seniorů - Tovačov

V neděli 15. září za příjemného podzimního počasí vyrazili senioři z Čehovic do nedalekého Tovačova.  Tam navštívili dominantu města, ale i nejvýznamější historickou památku v Olomouckém kraji, zámek. Někteří dokonce vystoupali i na zámeckou věž, odkud byl překrásný rozhled do širokého okolí. Čtyři desítky seniorů se pak ještě vydali i na starý židovský hřbitov, i když je tam kromě vstupní brány a prostor, několik desítek náhrobků, byla to zajímavá zkušenost nahlédnout do dávné historie. Závěr setkání a celého výletu byl v restauraci Vinárna, kde byl pro všechny připraven pozdní oběd, nebo časná večeře.

Zájezd do ZOO Ostrava

V sobotu 7. září pro členy, jejich děti a ostatní zájemce připravili zahrádkáři zájezd do ZOO Ostrava. Děti měly hrazené jízdné i vstupné do ZOO. V Čehovicích sice pršelo, ale počasí výletníkům v Ostravě přálo.

Rozloučení s prázdninami

Na 31. srpna 2019 svolali členové TJ Sokol zájemce z řad dětí o loučení s končícími prázdninami. Děti sbíraly na připravené kartičky body za splněné disciplíny, jak sportovní, tak znalostní. Hrály se míčové hry, následovala cesta za pokladem, kdy děti plnily opět úkoly, nechyběl ani maškarní bál. Na hřišti na všechny čekal výborný oběd a pro ostatní návštěvníky dobroty z udírny, makrely. Děti si den užily a byly odměněny diplom a nejpěknější masky i cenami.

Hodové oslavy

Na hřiště sice opět přijely hodové zábavné atrakce pro děti, ale kvůli problémům s dodávkou elektřin se děti měly možnost povozit na kolotočích velmi málo.

OPÉKÁNÍ VEPŘOVÝCH KÝT - 5.července 2019 od 14 hodin

V pátek 5. července 2019 odpoledne od 14 hodin měli možnost občané ochutnat zdarma porci masa z roštu, posedět s přáteli, sousedy. V nabídce byly alkoholické i nealko nápoje za velmi příznivé ceny. Každé osazenstvo stolu dostalo porci domácích vdolečků a trubiček.

HODOVÁ ZÁBAVA - 6. července 2019 od 20 hodin

V sobotu již tradičně pořádali hasiči zábavu. Počasí opět přálo, lákala i dobrá kuchyně. Účastníci se bavili do pozdních či brzkých ranních hodin.

Čehovská koloběžka

V neděli 23. června 2019 se konala pro děti a mládež dovednostní soutěž v jízdě na odrážedlech, koloběžkách, kolech, tříkolkách. Děti byly rozděleny do skupin podle věku – do 3 let, od 3-6 let, nad 6 let a nad 10 let celkem tedy do čtyř kategorií. Sešlo se jich celkem 23. Vítězové kategorií byli odměněni medailemi a diplomy, ovocné pití i lízátko. Na závěr se opékaly špekáčky.

Dětské sportovní hry

Letošní Dětská olympiáda se konala na hřišti v Čehovicích v sobotu 15. června od 14 hodin.
Její organizace se opravdu povedla;děti, které si zde zasoutěžily, byly velmi spokojeny. Malou kaňkou v soutěžním zápolení bylo, že připravená hasičská překážková dráha nebyla nakonec do závěrečného hodnocení započítána, a to z důvodu časového skluzu. Soutěže měly být absolvovány a vyhodnoceny do 18 hodin. Ale všichni soutěžící si mohli vyzkoušet jejich opravdu důmyslně a perfektně připravenou překážkovou dráhu. Manželé Markéta a Jaromír Skalkovi, připravili nápaditou originální „olympijskou“ výzdobu celého hřiště a zhotovili technické pomůcky na celou soutěž. Pan Luďěk Coufal moderoval  celou akci . Pan Dlabal uvařil skvěý guláš, pan Jura giloval cigáro. Paní Kratochvílová připravila raut pro starosty. Kulturní obohacením programu bylo vystoupení Magdy Zatloukalové, která předvedla své vystoupení pole dance a hudebníkům Matěji Kratochvílovi a Michaelu Čmelovi. 

I letos pokračoval Svazek obcí Prostějov-venkov v tradici pořádání dětské olympiády – již po 16 se utkala v 11 disciplínách soutěžní družstva mladších a starších žáků z 11 obcí Svazku. Svazek sdružuje obce Biskupice, Bedihošť, Čelčice, Čehovice, Hrubčice, Klenovice, Klopotovice, Kralice, Skalka, Výšovice a Vrbátky. Letos připadla pořadatelská povinnost na Čehovice. V sobotu 15. června
se tedy hřiště v Čehovicích po poledne začalo plnit, tak aby „olympijské klání“ mohlo být ve 14 hodin zahájeno. S mírným zpožděním se tak i stalo – jak jinak než zapálením olympijské pochodně. Zastupitelé během dopoledne připravili a vyzdobili hřiště a přichystali stanoviště na jednotlivé disciplíny. Výzdoba byla v duchu opravdové olympiády, u vchodu příchozí vítaly olympijské kruhy, postavy ztvárňující atletické disciplíny a výzdoba v olympijských barvách. Připraveno bylo těchto 11 disciplín: hod do dálky, překážková dráha, skok z místa, pingpongový slalom, hasičská překážková dráha, hod na koš, střela florbalkou, disciplína s medicinbalem kop na branku, a také vědomostní soutěž týkající se přírody, všeobecných znalostí a sestavování slov z písmen. Naši obec reprezentovali tito mladší žáci: Anička a David Čergelovi, Natálie Olšínková a Veronika Čergelová, a starší žáci Dominik Smékal, Ondřej Koutný, Kačka Kunertová a Jan Piskovský. Mladší družstvo obsadilo 8. místo a starší se umístili na pěkném 4. místě. I když se všichni moc a moc snažili a jejich
úsilí bylo vidět, vyhrát může vždy jen jeden. Zvítězilo a putovní pohár si odváželo v kategorii mladších družstvo Kralic a starší kategorii ovládlo družstvo Bedihoště. Po skončení zápolení byl program obohacen o vystoupení pole dance paní Magdy Zatloukalové a hudební vystoupení Matěje Kratochvíla a Michaela Čmely. O pohoštění také nebyla nouze, byl připraven výborný guláš a z udírny vonělo uzené cigáro. Ohlasy všech zúčastněných byly velmi pozitivní. Nyní nás toto pořadatelství čeká až za dalších 11 let.

Dětský den - oslavy MDD spojené s divadelním představením

Oslavy MDD – divadelní představení O tlustém pradědečkovi.  Letos se rozhodly členky Sboru pro občanské záležitosti potěšit především děti. K oslavám MDD připravily 2. června nedělní zábavné odpoledne. Jeho hlavní náplní bylo divadelní představení O tlustém pradědečkovi. To přijelo zahrát Divadlo Hanácké obce Prostějov. Příchozí návštěvníky přivítalo slavnostně vyzdobené posezení pod břízkami s balonky a na ploše již připravené kulisy pro divadelní představení. Návštěvnost akce pořadatelky potěšila. Po veselém příběhu tlustého pradědečka si mohly děti zahrát na hřišti drobné soutěže a hry s odměnami. Lákadlem pro malé, ale i větší děti však bylo zdarma malování na obličej, které zajišťovala agentura Smíšek z Olomouce a finančně ji zajistila Obec Čehovice. Děti si mohly vybrat z mnoha obrázků, které jim během chvilky vytvořila na obličej malířka. Méně radosti bylo v očích maminek, které si představily večerní mytí…Akci zajišťuje jen pětice žen, tak volily takové občerstvení, aby organizačně, s „nedobrovolnými“ dobrovolníky, akci zvládly. V nabídce byla masová roládka s chlebem a oblohou, párek v rohlíku a tekutiny podle volby každého z návštěvníků, také nabídka cukrovinek byla jistě dostatečná. Při odchodu všechny děti dostaly malý balíček s výtvarnými a psacími drobnostmi od sponzora.

Okrsková hasičská soutěž

Na organizaci připadl i letos nelehký úkol uspořádat okrskovou soutěž v požárním útoku pro týmy obcí z 13. okrsku. Ta se uskutečnila v neděli 26. května. Bylo zajištěno bohaté občerstvení, ceny, odměny, poháry pro soutěžící. Přítomna byla družstva mužská, ženská i dětská z několika obcí. Počasí akci přálo, tak přišli i fandové hasičského sportu, kteří své závodníky povzbuzovali. Díky sponzorům, kteří poskytli jak finanční, tak věcné dary, proběhla soutěž velmi zdařile. V soutěžním klání, které bylo podpořeno i silnou diváckou kulisou nakonec muži z naší organizace obdrželi 6. místo, ženy se umístily na 1. místě, mladší žáci na 2. místě a starší žáci na 4. místě.

Čehovská desetitisícovka

V sobotu 25. 5. proběhl celkově už 6. ročník tradičního běhu v Čehovicích. Tentokrát opět s kvalitní účastí 80 běžců nejen z blízkého okolí, ale i za velké účasti místních běžců. Součástí této akce Běhu na 10 km byl i běh na 4 km, dětský závod a Běh pana starosty kolem místního kostela. Na 10 km trati se z místních skvěle umístila Petra Růžičková, která si však již troufá i na delší tratě, v letošním 14. ročníku ČSOB Bratislava Marathonu zaběhla čas 4 hodiny 11 minut a 38 sekund. Na 4 km trati zabodovala místní občanka Jana Kunertová, za bojovnost obdržel cenu od pana starosty i pan Lubomír Růžička. Aby se běžcům dobře běželo i po travnatých tratích, připravuje je pro ně pan Jaroslav Dlabal. (KP 10,11/2019)

Rybářské závody

V sobotu 18. května se konaly tradiční rybářské závody na čehovském rybníce. Počasí vyšlo, takže pořadatelé i účastníci akce byli spokojeni. Před závody bylo do rybníka vysazeno 8 metráků kaprů, kteří byli až do závodů hájeni. Během závodů se chytlo 24 kaprů. V kategorii do 15 let vzešel vítěz – Tománek Vojtěch, v kategorii Největší kapr – zabodovala paní Bujnová a v Hlavní kategorii zvítězil Lukáš Zavadil. Rybáři vždycky zajistí bohaté občerstvení pro rybáře, ale i diváky. V bohaté tombole opět zabodoval pan Jan Dlabal, který vyhrál televizor.

Dětské rybářské závody

V sobotu 4. května se na našem čehovském rybníce konaly dětské rybářské závody, které pořádá MO MRS při DDM Prostějov, ale ve spolupráci s naším místním rybářským spolkem. Začátek akce v 8.00, kdy proběhla prezentace účastníků a ve 12 hodin byl plánovaný konec akce. Naše organizace připravila pro soutěžící i přihlížející občerstvení, upevnili tak opět přátelství mezi čehovskými a prostějovskými rybáři

Slet čarodějnic - 30.4.2019

Poslední dubnový den, v úterý 30. dubna, se uskutečnila další zdařilá akce TJ Sokol Čehovice a to tradiční Slet čarodějnic. O Filipojakubské noci létají prý čarodějnice, u nás v Čehovicích si trošku přispíšily a vyletěly hned odpoledne. Dopoledne ještě trošku zlobilo počasí a pršelo, ale do odpoledních hodin se situace změnila, počasí se umoudřilo a dokonce vysvitlo i sluníčko. V 16.39 se na shromaždišti před obecním úřadem začaly scházet a slétat všechny možné příslušnice a dokonce i příslušníci „čarodějnického sdružení.“ Po společné poradě a seřazení pak za kvílivých zvuků, čarodějného až strašidelného hudebního doprovodu vydaly k místnímu hřišti.

Tam už na ně čekaly téměř dvě stovky diváků. Pro dětské návštěvníky – čarodějnice, bylo připraveno několik velmi vtipných a nápaditých soutěží, za které se získávaly body. Na závěr pak byli soutěžící odměněni diplomy, drobnými cenami, svítícími náramky a každá „maska“ obdržela špekáček k opékání zdarma. Na hranici již byl připraven maskot akce – čarodějnice Bublina, kterou vyrobily s dětmi paní učitelky z mateřské školy.

Po zapálení hranice a začarování zimy, přivolání jara a pěkného počasí, když plameny mírně poklesly, začalo první jarní opékání. Starší návštěvníci akce si naopak pochutnávali na výtečných grilovaných makrelách, cigárku z udírny.

Zájezd do brněnské haly RONDO - muzikál Muž se železnou maskou

V neděli 14. dubna 2019 se vydali příznivci muzikálů do brněnské haly Rondo, kde se také hrají některé z muzikálů. Muzikál Muž se železnou maskou se hrál v tento den naposledy. Měli jsme vybrané odpolední představení na 14 hodin. Ve dvanáct hodin se vydal plně obsazený autobus na cestu do Brna. Doprava byla hrazena z obecních prostředků, vstupenky v ceně 699,- Kč si hradili účastníci sami. Měli jsme krásná místa v první a druhé řadě, takže jsme měli dění na jevišti přímo před očima. Výkony umělců byly opět skvělé, nerozhodila je ani nečekaná nehoda, kdy spadla jedna z těžkých kulis na jevišti. Lekli jsme se všichni, ale vypadalo to, že se nic nestalo, jen jsme chvíli s obavami inkriminovanou kulisu sledovali. Herci a zpěváci představení dohráli, diváci je odměnili potleskem vestoje. Až při odchodu z haly jsme zjistili, že nehoda se neobešla bez následků, byl zraněn jeden z kulisáků, ale snad ne vážně.

Přednáška o Maroku

Pan Mgr. Miloš Mlčoch nedávno navštívil africkou zemi Maroko a o své nevšední zážitky a zajímavé informace se chtěl podělit s našimi občany. V zemi pobýval 12 dnů. V Kulturáku měl připravenou prezentaci ze své cesty. Bohužel snad špatnou propagací, či zvoleným termínem, se sešlo pouze 8 posluchačů, kteří měli o dané téma zájem. Škoda, kdo někdy připravoval takovou přednášku, prezentaci, ví kolik je za ní schované práce, času přípravy. Přítomní si prezentaci vyslechli a dověděli se jistě hodně zajímavých informací o zemi v Africe. 

Myslivecká zábava

V sobotu 30. března se konala v Kulturáku myslivecká zábava. Pořadatelé opět volili vstupenku, která měla v ceně večeři.

Pan Karel Kavička - požehnání knihy o Jano Köhlerovi

Pan Karel Kavička je bývalý místní občan, rodák. Sestavil autorský tým a připravil do tisku knihu věnovanou životu a dílu všestranného umělce Jano Köhlera (1873 - 1941), brněnského rodáka, ale jeho tvorba byla spjata i s městem Prostějov. Vznikla velmi pěkně provedená publikace, která mapuje velmi podrobně celý profesní i osobní život tohoto autora. Je doplněna množstvím velmi kvalitních ilustrací.

Kniha byla slavnostmě požehnána v Arcibiskupském paláci v Olomouci za přítomnosti arcibiskupa Mons. Jana Graubnera, hejtmana Olomouckého kraje Ladislava Oklešťka, představitelů měst Olomouce a Prostějova a významných osobností našeho regionu, více než 200 hostů. Autor poskytl výtisk knihy i do naší knihovny.

Vítání dětí 

Další Vítání se uskutečnilo 23. března 2019, tentokrát to byly tři děti, dva chlapci Štěpán a Jonáš a jedna holčička Ilona. Opět v kulturním programu vystoupily děti z mateřské školy. Rodiče vítaných dětí obdrželi zlatý přívěšek a hračku pro dítě, maminka kytičku a rodina dohromady pak finanční dar a pamětní knížku na slavnostní akt. V trochu netradičním čase – ve 14.00 hodin jsme se sešly v neděli 23. března 2019 v zasedací místnosti obecního domu, abychom přivítali naše nejmladší nově narozené spoluobčánky. K slavnostnímu aktu zápisu do Pamětní knihy obce byly pozvány tři rodičovské páry: Jitka a Richard Konšelovi se synem Štěpánem Markéta a Jaromír Skalkovi s dcerou Ilonou, Lenka Molčíková a Jiří Tesař se synem Jonášem. Je to pěkný zvyk, přivítat na svět nově narozená miminka. Pro ně a jejich rodiče si dojemné vystoupení připravili děti z naší mateřské školky, které si jako vždy zasloužily za svůj výkon kromě potlesku přítomných i sladkou odměnu.
Pan starosta poté ve svém projevu připomenul důležitost rodiny a zodpovědnost při výchově dětí. Popřál rodičům a jejich dětem pevné zdraví, hodně štěstí a spokojenosti. Děti obdržely zlatý  přívěšek i hračku, maminky kytičku, a rodičové společně finanční příspěvek a pamětní knížku pro děťátko. Na památku této slavností chvíle si každý z rodičů vyfotil své nové malé potěšení v kolébce.

Čtení pohádek v knihovně, návštěva místní knihovny dětmi z MŠ

Paní knihovnice opět pro děti a mládež připravila v rámci akce Celé Česko čte dětem, veřejné čtení pohádek. Slibovala dětem, že si poslechnou příběhy a pohádky o dopravních prostředcích. Byly to příběhy o mašinkách, autech, letadlech, o dopravních značkách, ale nejen to, paní knihovnice doplnila četbu hádankami, skládačkami, kresbou, na závěr děti společně vyluštily tajenku křížovky. Pro úspěšné luštitele měla paní knihovnice připravený dárek - pastelky, záložku do knihy a tužku se zvířátkovou gumou. 

Do knihovny zavítaly také všechny děti z mateřské školy. V rámci projektu Březen Měsíc knihy si prohlédly děti prostory, pověděly si o tom jak se ke knihám chovat, kde je koupíme, kde si je můžeme půjčit, kde se knihy doma ukládají. Orientovaly se, kde jsou uloženy knihy dětské, pro dospělé, naučné či detektivky. V knihovně si každý nějakou knížku podle svého výběru prohlédl a nakonec si ji odnesl, zapůjčil i domů, kde mu z ní buď rodiče nebo sourozenec mohou přečíst. Děti pak dostaly úkol nakreslit obrázek o tom, co se jim v knize nejvíce líbilo.

Snad všechny tyto akce s čtenářskou a předčtenářskou tematikou pomohou v dětech probudit lásku k četbě a knihám.

Ovečky na obecní zahradě

Ovečky  se objevily na obecním pozemku v březnu. Kuriózní situaci popsal pan starosta v Čehovských listech. Jedni manželé z Čehovice vyhráli v tombole na plese poukázku na odběr jehněte. Zrovna tahle cena neudělala těmto majitelům radost, spíš starosti. Co s ním? Pomohli zaměstnanci obce, kteří se dohodli, že zakoupí k jehněti ještě jedno/ aby mu nebylo smutno/ a umístili je na zahradu, do budoucna by se měly ovečky přestěhovat do prostor fotovoltaických elektráren, kde budou spásat trávu.

Dětský maškarní karneval - ŠIBŘINKY

V neděli 24. února 2019 se v 15.00 otevřely dveře místního Kulturáku těm nejmenším, dětem v maskách. Akci pořádá již tradičně TJ Sokol. Prostory se brzy zaplnily maskami, které jsou vždy očekávané - princezny, piráti, rytíři, kašpárci, berušky, víly, ale objevily se i hodně zajímavé kreace. Byl tu anděl Petronel, žlutá kuřátka, "zeleninový salát". Masky se představily v zahajovací promenádě, aby přítomní mohli udělovat body masce, která se jim nejvíce líbí. Čtyři z nich pak byly odměněny - 1- kuřátka - Lucka a Linda, 2 - kašpárek Klára, 3 - princezna Magdalénka, 4 - zeleninový salát přímo k nakousnutí prezentovala Selma, ale i ostatní obdržely malou drobnost, protože se líbily opravdu všechny.  

Celé odpoledne provázel soutěžemi a hrami opět DJ Míša se svým pomocníkem, malým synem, nejen pro děti, ale zapojil mnohdy k pobavení dětí i dospělé. 

Tombola byla velmi bohatá a tak snad tentokrát neodcházel nikdo bez výhry, alespoň malé drobnosti. Bylo postaráno i o chuťové pohárky přítomných, jak těch, kteří mají rádi sladké, tak těch, kteří preferují chuťovky v podobě jednohubek, které pořadatelé pro návštěvníky připravili. 

Rybářský ples

V sobotu 23. března se uskutečnil již 7. rybářský ples. Pro poslech i k tanci hrála skupina Merkur. Pořadatelé připravili tanečníkům chutnou večeři v podobě výborné směsi masa se šťouchanými bramborami. Nechyběla ani opět bohatá tombola. Z hlavní výhry, televizoru, se radoval Jan Dlabal.

Zájezd na Josefský Košt vín

Ten se uskutečnil 16. března. Plně obsazený zájezd odjel za ochutnávkou kvalitních vín do Kyjova.

Košt slivovice

O téhle akci se mnozí dověděli až z místního tisku, tedy až po akci. Tu si uspořádali zahrádkáři pro své členy 2. března. K posouzení prý bylo 26 vzorků a jeden ořechový destilát. 1 místo si odnesl pan Jan Pur s pálenkou z moruší, na druhém místě pálenka švestky/ryngle pana Přemysla Lutery a na třetím místě pálenka švestky / ryngle pana Zdeňka Diváckého.

VČS Zahrádkáři

26. ledna proběhla výroční členská schůze ČSZ, tentokrát volební. Pak se zástupci organizace účastnili VČS spřátelených, okolních organizací v okolních obcích. 

Vítání nových občánků

V neděli 20. ledna se konalo další z řady slavnostních Vítání. tentokrát do společenské místnosti Obecního domu v Čehovicích zavítalo hned 6 dvojic se svými ratolestmi. Obřadní místnost se zaplnila i tentokrát do posledního místečka, k slavnostnímu aktu doprovodili rodiče i prarodiče, sourozenci, přátelé. Ve slavnostním projevu pan starosta přivítal  dva kluky, Kristiána a Adama, a čtyři holčičky, dvojčátka Lindu a Lauru, Magdalénu a Natálii. V kluturním programu vystoupily děti z místní mateřské školy. Rodiče novorozených dětí obdrželi finanční dar, dítě zlatý přívěšek ve tvaru prvního písmene svého jména, malou hračku,  maminka kytičku a pamětní list. Rodiče se zapsali do Pamětní knihy - Kroniky narození. Pak už následovalo památeční fotografování "drobečků" v kolébce. Děti, recitátoři a zpěváci, si vysloužily za odměnu malou sladkost.

Degustace jablek

Zahrádkáři uspořádali 17. ledna degustaci jablek, bylo představeno 25 odrůd jablek. Degustovali členové i občané. Vyhrála odrůda Fuji, na druhém místě pak Gloster a na třetím pak Angold. 

Lednové bruslení

Díky místní organizaci hasičů mohli i v letošním roce nejen děti ale i dospělí vyzkoušet bruslení na ledové ploše na hřišti. Počasí sice opět dlouho této zimní sportovní aktivitě nepřálo, ale i tak si ji po několik odpolední pochvalovali všichni příznivci tohoto sportu. 31. ledna - jako odměnu dětem za pololetní vysvědčení připravili i Večení bruslení - pro děti a rodiče, bylo připraveno i malé občerstvení v podobě teplého čaje a kotlíkový guláš.