Otevřít menu

Základní knihovna Čehovice

Návštěv :
Celkem : 6721
Týden : 9
Dnes : 0

 

Co se u nás děje ...
Pokud chcete vidět více fotografií z akcí v Čehovicích, podívejte se do naší fotogalerie, jestli Vám ale pouhý výběr v této nestačí a chcete vidět více, pak použijte odkaz http://www.knihovnacehovice.rajce.net
Fotogalerie je však z důvodu ochrany osobních dat uzamčena, heslo pro otevření získáte dotazem na e – mailovou adresu knihovny: knihovna.cehovice@centrum.cz – avšak bude zveřejněno pouze pro občany Čehovic

 

ARCHIV ROK 2017

 

Čehovská pálka 2017

Na závěr roku mají každoročně naplánovaný turnaj ve stolním tenise členové TJ Sokol Čehovice. Tentokrát  se ho zúčastnilo 12 hráčů. Hrálo se systémem, každý s každým.Klání se zúčastnili i dva nejmladší hráči Lukáš Kunert a Petr Kardinál, kteří by již mohli nastoupit i do soutěžních utkání. V turnaji bylo nakonec konečné umístění: 1. Tomáš Kardinál st., 2. Luboš Růžička, 3. Pavel Kunert.

Rozsvícení obecního vánočního stromu

V neděli 3. prosince pak proběhla další tradiční akce, slavnostní rozsvícení obecního vánočního stromu. Akci ozvučil DJ Míša Sedláček, v kulturním programu vystoupily „čertovské děti" z mateřské školy a hudební trio, dvou zpěvaček a hudebníka s kytarou, pak vánoční atmosféru dovršilo dojemným zpěvem vánočních písní a koled. Rozsvícený vánoční stromeček tentokrát, na přání dětí a pana starosty, dostal jméno „Čehovčáček". Mezi desítky přítomných dospělých i dětí přišla samozřejmě i slibovaná Mikulášská návštěva, mnohé děti při jejím příchodu trošku sice ztratily na odvaze, ale po chvíli před ni ochotně přistupovaly a odříkávaly své básničky a zpívaly písničky, za což obdržely zdarma dárkovou tašku plnou dobrot, darovanou od Obce Čehovice za přispění sponzorů.

OBRÁZEK : mikulasske_zastaveni__rozsviceni_obecniho_vanocniho_stromu___mikulas__vystoupeni_deti_z_ms__2_.jpg
Zdarma se podával oblíbený svařák pro všechny dospělé příchozí, pro děti byl připraven teplý čaj. Nabízeno k zakousnutí bylo linecké pečivo a perníčky, které upekly naše čehovské děti a mládež na akci Pečení perníčků.

V obci svítí nejen krásně ozdobený stromeček, ale byly ořízeny další vánoční dekorace, které zdobí vesnici, jsou umístěny na sloupech veřejného osvětlení- krásné stromečky, vločky, pomohou navodit správnou vánoční atmosféru, když bílé Vánoce jsou jen našim přáním...

I občané zdobí své domy, okna, umisťuje vánoční dekorace před domy.

 

Vánoční výstava 2. a 3. prosince 2017

 

 V sobotu 2. prosince a v neděli 3. prosince zahájily členky Sboru pro občanské záležitosti advent v Čehovicích krásnou vánoční výstavou pro veřejnost.
Stejně jako loni nezůstalo pouze u vystavení rukodělných prací. Prostory místního obecního domu se na první adventní víkend proměnily v malé dobové vesnické muzeum. Všechno se odvíjelo od výročí Josefa Lady, tři sedmičky v datech – narození 17. 12. 1887, úmrtí 14. 12. 1957 a datum naší výstavy 3. 12. 2017. Výstava mapovala jeho působení jako malíře, ilustrátora, karikaturisty i spisovatele. V chodbě byly vystaveny dobové hračky, ateliér umělce s paletou u stojanu, i stůl s rozepsanou knihou, další prostory dokumentovaly jeho tvorbu a připomínaly doby dávno minulé, stará školní lavice, knížky, obrázky, kalendáře i pohlednice z jeho tvorby. Známou postavičkou jeho knih byl Kocour Mikeš, ani ten zde nechyběl. Téměř jako živý se vyhříval na starobylých kachlových kamnech.

OBRÁZEK : vanocni_vystava_-_andel_a_stromecek1.jpg

OBRÁZEK : vanocni_vystava_-_mikes_na_peci.jpg


Hlavnímu výstavnímu prostoru pak vévodil ozdobený vánoční strom a všude byla cítit atmosféra přímo andělská. Jeden anděl v životní velikosti shlížel na výstavku svých menších kamarádů ve všemožných ztvárněních, od keramiky, slámy, papíru, skla, peří, drátků... Vystavovatelé pak předváděli své výrobky od ručně vyráběné bižuterie, pleteného a háčkovaného zboží, dekorace na stromeček, keramiku, drátkování, domácí mýdla, perníčky, čokoládové výrobky, slaměné vánoční ozdoby, dřevěné misky a svícny, vánoční dekorace z pleteného papíru, přáníčka, adventní věnce a svícny, domácí med, paštiky, kvašené zelí, sušené houby, léčivé masti a další...Návštěvníci výstavy se mohli jen tak pokochat a nasát vánoční atmosféru, ale také nakupovat, to co je zaujalo a chtějí tím vyzdobit svůj byt či darovat jako dárek..

OBRÁZEK : vanocni_vystava_-_navsteva_a_posezeni__1_.jpg


Tím však výstava nekončila. Pořadatelky pamatovaly i na chuťové pohárky příchozích. Na závěr obhlídky vždy pozvaly návštěvníky, aby se zastavili v předvánočním čase a chvíli poseděli s přáteli, zahřáli se výborným svařeným vínem s ovocem, čajem, kávou a něco dobrého ochutnali, ať už sladkost či nějakou tu jednohubku. Část z výtěžku prodaných vystavených exponátů byla věnována dětem z mateřské školy na nákup hraček.

 

Pečení perníčků

 

V úterý 28. listopadu pozvaly členky školské a kulturní komise opět děti a mládež do obecního domu na pečení perníčků. Tato akce má již dlouholetou tradici. Bohužel letos byla poznamenaná velkou nemocností dětí. Ale i tak se jich sešlo dost na to, aby se pod jejich šikovnýma ručkama plnily plechy vykrojenými perníčky a pak i lineckým.

Aby se akce podařila je nutné přpravit to nejdůležitější, těsta. To si bere na starost paní Jana Jurová. Pomocnice z řad dospělých jsou vždy také vítány. Pravidelně vypomáhá pořádajícím členkám paní Emilie Soukupová.

Mladší děti doprovázejí maminky, bez jejichž pomoci by se akce také neobešla. Nejenže vedou své i ostatní děti k správnému postupu při vykrajování, ale hlavně pomohou dokončit zdobení perníčků. Elán s jakým děti zdobit začnou totiž pravidelně postupně upadá a poslední kousky již zdobí jen ti vytrvalí a maminky....

 

Vánoční tvoření

 

V pátek 24. listopadu 2017 poskytly členky Sboru pro občanské záležitosti a školského výboru všem zájemcům možnost buď si zakoupit nebo si vlastnoručně vyrobit adventní dekorace. Paní Sadílková přivezla opět spoustu drobných ozdob, svíček a všech potřeb na jejich výrobu, ale i již hotové dekorace - adventní věnce na dveře, na stů, apod. 

Členky přádající organizace přichystaly nejen množství větviček, šišek, potřebné tavné pistole, ale nepodcenily ani drobné občerstvení, aby se při "vánočním tvoření" ženám dobře pracovalo, povídalo a tvořilo. Mohly si zvolit buď teplý čaj nebo svařáček a k zakousnutí byli ořechoví a makoví šnečci. 

Tvořily nejen ženy, ale i děti. Vlastnoručně vyrobená dekorace udělá tu největší radost, všem se povedly. 

 

Lampionový průvod 4. 11. 2017

 

V sobotu 4.11.2017 od 16.45 hod. Podzimní vycházku s lampiony pořádala místní organizace ČZS. Na akci se sešlo několik desítek účastníků s lampionky i bez nich.

OBRÁZEK : lamp__pruvod__1__.jpg

Zejména maminky s kočárky v letošním ročníku akce dominovaly, mnozí tatínci zajistili i netradiční osvětlení dětských kočárků. Cesta tentokrát vedla po cyklostezce kolem obce a závěr byl na obecním dvorku.

OBRÁZEK : lamp__pruvod__2__.jpg

V cíli probíhalo opékání špekáčků pro děti zdarma. Pro dospělé tradiční občerstvení za lidové ceny. 

 

Výstava Dýňáčků práce dětí s rodiči z MŠ

 

 Více než týden se věnovali děti ve školce s učitelkami Halloweenu a Dušičkám.

OBRÁZEK : halloween_1__1_.jpg

Povídali si s dětmi, co oba svátky znamenají. Vyráběli všechno, co se k těmto svátkům váže, Ať už to byly výrobky z papíru - netopýři, dýně, duchové, vydlabali a vyráběli z dýní a dýněček - společnou prací byl letos Čehovský Mimoň, který ve vchodu do MŠ blikal na příchozí a k němu ještě ježeček Bodllinka z listů a trpaslík Dědoušek, také děti vymalovaly Duhovou housenku.

OBRÁZEK : halloween_1__2_.jpg

Rodiče dětí opět příjemně překvapili, pouze rodiče 4 dětí se do akce nezapojili. Za okny Obecního domu v Čehovicích jsou krásné výrobky, které vyrobili rodiče doma s dětmi, dali všem jméno.

 

Výstava ovoce a zeleniny 4.-5.11.

 

Podzimní výstavu ovoce, zeleniny a květin v sobotu 4.11.2017 od 10.00 do 18.00 hod. a v neděli 5.11.2017 od 09.30 hod. do 17.00 hod. v Obecním domě Čehovice. Vzorky na výstavu byly přijímány v pátek 3.11.2017 od 14.00 do 18.00 hod. v Obecním domě Čehovice. 

OBRÁZEK : vystava_ovoce_a_zeleniny_4_11____2__.jpg

Dospělí porovnávali vystavené vzorky ovoce a zeleniny. Úspěch sklidily vzrostlé citrusy pana Svobody.

 

OBRÁZEK : vystava_ovoce_a_zeleniny_4_11____1__.jpg

 

Součástí výstavy byl i koutek s domácími zvířaty.

Ti nejmenší mohli na vlastní oči vidět králíky, slepice a kohouta, kačera, holoubky.

OBRÁZEK : vystava_-_kralici.jpg

Návštěvníkům bylo nabízeno malé občerstvení. 

 

Volby do Parlamentu ČR

Volby do Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky v roce 2017 se uskutečnily 20. a 21. října.

Ve volbách zvítězilo hnutí ANO 2011, které získalo 29,64 % hlasů a 78 mandátů. Na druhém místě skončila ODS, jež získala 11,32 % a 25 poslanců. Následovaná byla na třetím místě Českou pirátskou stranou s 10,79 % a na čtvrtém místě SPD s 10,64 %. Obě tyto strany získaly shodně 22 mandátů. V poslanecké sněmovně ještě zasednou zástupci KSČM, ČSSD, KDU-ČSL, TOP 09 a Starostů a nezávislých. Volební účast činila 60,84% z celkového počtu 8 374 501 registrovaných voličů.
Občané České republiky, kteří dosáhli 18 let a nebyli omezeni ve svéprávnosti k výkonu volebního práva, zvolili 200 poslanců do Poslanecké sněmovny, dolní komory Parlamentu České republiky, pomocí systému poměrného zastoupení.Obyvatelé ČR mohli volit i mimo místo svého trvalého bydliště, museli si ale včas vyřídit voličský průkaz.

Výsledky pro obec Čehovice
Volby do Poslanecké sněmovny 2017 (konečné výsledky)
100,00 % okrsků sečteno

65,96 % volební účast

 

Počet zvolených zastupitelů v obci
ANO 2011
získali 80 hlasů (28,57 %)
28,57 %

Svoboda a přímá demokracie - Tomio Okamura (SPD)
získali 44 hlasů (15,71 %)
15,71 %

Komunistická strana Čech a Moravy
získali 42 hlasů (15,00 %)
15,00 %

Česká strana sociálně demokratická
získali 27 hlasů (9,64 %)
9,64 %

Česká pirátská strana
získali 18 hlasů (6,42 %)
6,42 %

Součet ostatních stran (20)
strany získaly24,6 % hlasů.
24,6 %

 

Den stromů 20.10. - výsadba stromů 18.10.2017

Den stromů, mezinárodní svátek, který se slaví ve více než 40 zemích světa již od 19. století. Svátek oslavující stromy jako nepostradatelné součásti našeho života i krajiny, jako poskytovatele potravy a příbytků pro mnoho živočichů i chladného stínu v parných letních dnech. Den zelených gigantů, bez kterých by naše planeta nemohla existovat.

Ve spolupráci s MAS Prostjov venkov jsme se jako zřizovatel Obec Čehovice a příspěvková organizace MŠ Čehovice zapojili do výsadby ovocných stromů. K výsadbě jsme vybrali dvě lokality - u ČOV a v zahradě mateřské školy. 

 OBRÁZEK : den_stromu_-_vysadba.jpg

S dětmi a ve spolupráci s rodiči v rámci plánu spolupráce, My máme príma rodiče, jsme vysadili 10 kusů ovocných stromů. Nyní se s dětmi o jejich růst pravidelně staráme , zaléváme, pozorujeme. Uvidíme, jak se zazelenají na jaře. 

 

Jablkový bál

 

V sobotu 14. října 2017 pořaádali místní zahrádkáři další Jablkový bál v místním Kulturáku.

 

 

VEŘEJNÉ ČTENÍ POHÁDEK

 

V knihovně se vždy na podzim koná akce pro děti a mládež Veřejné čtení pohádek. Nejinak tomu bylo i letos. Paní knihovnice pozvala do knihovny děti na odpoledne s pohádkami a příběhy Miloše Macourka. Příznivci čtených příběhů a vůbec čtení, skupinka patnácti dětí, se sešla v knihovně ve středu 4. října. Společně si vyslechli pohádky, luštili křížovku, hádali hudební i další hádanky, povídali si o tom, co je skutečnost a co fantazie, kreslily. Tomu nejmenšímu musela pomoci při řešení i kresbě sice trošku maminka, ale všem se obrázky povedly a byly vystavené za okny knihovny v době podzimu.

OBRÁZEK : teni_pohadek_v_knihovne.jpg

 

Drakiáda

 

Již 7. ročník Drakiády uspořádali členové mísních hasičů.

Nejprve děti pozvali na vlastnoruční výrobu papírových draků,  kde jim samozřejmě pomáhali jak rodiče, tak přítomní hasiči. 

OBRÁZEK : drakiada_2017_1.jpg

V neděli 1. října pak na poli nad "Prokoupkem" vypuklo soutěžení v tom, jak se jim dráčkové povedli. Který vyletí nejvýš, nejdál, nejdéle vydrží v povětří..

OBRÁZEK : drakiada_2017_3.jpg

 

hasiči měli přichystáno i občerstvení pro všechny přítomné, nejen děti. Všechny děti si odnášely drobné dárky. 

 

Vítání občánků

 

V neděli 24. září 2017 ve společenské místnosti našeho obecního domu proběhlo další z tradičních Vítání občánků. Tentokrát jsme, po delší době, přivítali šest nově narozených občánků. Dva kluci a čtyří malé slečny si v náruči svých maminek vyslechly kulturní program, který zajistily děti z mateřské školy. 

OBRÁZEK : vitani_deti_24.9_._2017_2_.jpg

 

 OBRÁZEK : vitani_deti_24.9_._2017_1_.jpg

Rodiče dětí se po projevu pana starosty podepsali do Pamětní knihy obce, kam jsou zapisovány nově narozené děti. Na závěr jim předala hospodářka obce finanční dar, členky SOZ, za přispění dětí z MŠ, předaly malým kamarádům hračku, zlatý přívěšek, pamětní list a maminky dostaly kytičku.

Ještě si rodiče pořídili pár fotografií dětí v kolébce a už se budeme těšit na další...

Výlet seniorů do Čech pod Kosířem

 V sobotu  2. září připravila školská a kulturní komise, ve spolupráci s obecním úřadem a SOZ další výlet pro seniory. 

Cílem se v letošním roce staly nedaleké Čechy pod Kosířem. Tam navštívili senioři nejprve zámek. S průvodcem obě skupiny absolvovaly výkad o majitelích zámku a dění na něm v uplynulých staletích. Prostory zámku byly zpřístupněny teprve nedávno a mnoho účastníků je vidělo opravdu poprvé. Pak se mohli krátce projít zámeckým udržovaným parkem.

 

Pak se přemístila celá skupina autobusem, protože jsme brali ohled na méně pohyblivé seniory, do Muzea kočárů pana Obra. Tam už na nás netrpělivě čekalo několik dalších zájemců o prohlídku muzea s výkladem samotného majitele, pana Obra. Ten velmi emotivně a poutavě povyprávěl historii téměř každého exponátu, který se mu do jeho sbírky podařilo získat, a že jich není málo. Celé muzeum je velmi vkusně a účelně vyzdobeno nejen kočáry, ale jsou zde k vidění  i další exponáty týkající se přepravy osob, livreje, lucerny, ukázka středověké dílny. Senioři shlédli i krátký film o akci, kterou pan Obr pořádá každoročně v trošku jiném stylu, Josefkol 2017.

Pak už kroky seniorů vedly, či spíše autobus popojel, k místní restauraci Mánes, kde byla objednána pro všech 47 účastníků večeře a další občerstvení zdarma.

Podle ohlasů již v autobuse cestou zpátky, ale i později, můžeme zhodnotit celou akci velmi příznivě. Všem se líbila a těší se na další. Členky školského výboru již mají plány pro příští rok.

  

Rozloučení s prázdninami

 

Rozloučení s prázdninami proběhlo o posledním srpnovém víkendu. Letos se na konci června neuskutečnilo tradiční stanování, proto dali tuto možnost pořadatelé, členové TJ Sokol, dětem nyní.

V sobotu 26. srpna od dopoledních hodin byly pro děti nachystány hry a soutěže. Byl pro ně přichystán i oběd.

Pro zájemce pak umožnili i stanování do neděle. 

 

Možnosti občerstvení v době letní

 

V Čehovicích fungují stabilně dvě pohostinství. První z nich je Pohostinství pana Jeniše, kde se mohou návštěvníci a občané občerstvit, v době letní je otevřena i zahrádka ve dvorním traktu hostince, nevaří se tu. Jen sporadicky zde probíhá nějaké páteční či sobotní grilování. 

Druhou možnost mají všichi v místním Kulturáku, provozovatele pana Hrubana. Zde je přístupná zahrádka k posezení. Tato restaurace je hojně využívána jak místími občany, tak cykloturisty, kteří zde zastavují při svých cestách po cyklostezce.

Obsluha prodává i míchané nápoje, zmrzlinu, pochutiny k pivu či vínu, můžete si dát pizzu, langoše. Občas zde probíhají páteční nebo sobotní grilovačky, které mají pravidelně velkou návštěvu. 

Dalším místem k občerstvení je kiosek u místního rybníka, který v letošním roce provzuje pan Jiří Kresta z Bedihoště. Od červnových dnů zde nejen nabízí občerstvení v podobě piva, alka i nealka, zmrzliny, nabízí také hranolky, párek v rohlíku a podle počasí o víkendech vždy něco dobrého z grilu nebo udírny. 

Snaží se připravovat i akce pro veřejnost - oslavy MDD, začátek prázdnin se soutěžemi pro děti, ukázky výcviku psů, jízdu na koních, skákací hrad, hudební produkce pod., ale také je pořadatelem několika sporovních akcí v běhu, na kolech a podobně. 

 

Pohodové posezení -opékání vepřových kýt

 

Hodové oslavy máme každoročně prodloužené o státní svátky, které na začátek července řipadají. Občané se každoročně mohou těšit na takzvané pohodové posezení.

OBRÁZEK : opekani_kyt_1.jpg

Jde o akci, kterou sponzorují majitelé fotovoltaických elektráren na území naší obce. 

Pro místní občany je připraveno občerstvení v podobě opékaných vepřových kýt zdarma, ostatní pivo a limo i ostatní pochutiny a sladkosti pro děti za ceny opravdu lidové.

OBRÁZEK : opekani_kyt_2.jpg

Pro příchozí vždy ke stolu byly připraveny tácky s koláčky a trubičkami. Myslíme si, že jsme již vychytali prvotní problémy s douhým čekáním na občerstvení a vyřešili je lístečkovým systémem s vyvoláváním, jako při tombole, tento způsob se osvědčil a jinak to ani při tak velkém množství lidí, které je nutné obsloužit , není možné.

OBRÁZEK : pohodove_posezeni.jpg

K poslechu tentokrát hrála Country kapela, děti ještě mohly využít poťových atrakcí, nebo si jen tak pohrát s míčem na hřišti. 

 

Hodové posezení pod břízkami s kulturním programem

 

V neděli nabídli zastupitelé a členky školské akulturní komise občanům posezení pod břízkami s kulturním programem. 

K posezení  a poslechu a nakonec i tanci vyhrávala dechová kapela Vřesovanka a se třemi ukázkami vystoupila skupina mažoretek z Němčic nad Hanou. 

OBRÁZEK : hody_-_mazoretky_1.jpg

Počasí zpočátku moc nepřálo, ale nakonec se na hřišti sešlo opravdu hodně občanů, kteří využili příležitosti poslechnout si a zazpívat písničky. Vystoupení mažoretek u nás bylo poprvé a děvčata byla opravdu moc šikovná, k efektu jejich vystoupení přispěly i krásné kostýmy a samozřejmě perfektí choreografie vystoupení a mládí.

OBRÁZEK : hodove_posezeni_s_vresovankou_1.jpg

Pro občany bylo připraveno občerstvení, připravovaly se vepřové biftečky a toasty, samozřejmě se točilo alko i nealko. 

 

Turnaj v kopané O pohár starosty Obce Čehovice

 

Tradiční je už turnaj v malé kopané. I když početnost přihlášených mužstev poslední dobou klesá, příznivci fotbalu a pořadatelé, členové TJ Skol si ji nedají vzít. Letos se k bojům na zeleném trávníku přihlásily čtyři mužstva.

OBRÁZEK : nasi_borci_2017_1.jpg

Hráli každý s každým. Diváků na hřišti opět mnoho nebylo, postupně se však na hřišti přece jen několik desítek návštěvníků vystřídalo.

OBRÁZEK : nasi_borci_2017_2.jpg

V boji o první místo nakonec zvítězilo mužstvo z Klenovic na Hané, kteří ze svých řad vybrali i nejlepšího hráče. Na druhé příčce byli fotbalisté z Václavovic, a poslední dvě místa zůstala pro domácí, na třetím skončilo mužstvo Ladzimil a na příčce poslední čtvrté naši místní borci z Čehovic. 

Po skončení turnaje a předání pohárů a cen, ještě chvíli všichni poseděli a zhodnotili své sportovní výsledky, ikdyž v zápalu boje to občas vypadalo vcelku vyhroceně, po bojích se všichni poplácávali po bedrech přátelsky. 

 

Hodové oslavy - pouťové atrakce

 

Každoročně na svátek. sv. Prokopa se v Čehovicích slaví hody. I letos přijely s předstihem poťové atrakce. Na hřišti byl dětský řetízkový kolotoč, potom atrakce zvaná Mixér a Pirátská loď. 

OBRÁZEK : poutove_atrakce.jpg

Vstupné na atrakce bylo v hodnotě 50 Kč. Přestože už v Čehovicích není zvykem, aby se všichni občané procházkou v době hodů na hřišti alespoň zastavili, tak si provozovatelé atrakcí na nízkou návštěvnost nstěžovali. Hodně se jim asi podařilo utržit v době hodové zábavy. 

 

 

XII. dětské sportovní hry  Svazku obcí Prostějov venkov - 24.6. 2017 - pořádající obec - Klenovice na Hané

 

Již dvanáctým rokem se konají dětské sportovní hry. Ve svazku obcí je jedenáct obcí a každá z nich vyslala dvě čtyřčlenná družstva - mladší a starší, aby poměřili své schopnosti a to nejen sportovní, ale i vědomostní, dovednostní. Bylo připraveno 11 disciplín, ve kterých se postupně vystřídala všechna družstva.

Akce měla velmi pečlivě připravené zázemí a to nejen pro soutěžící, ale i pro ostatní diváky a děti, kteří přišli podpořit své soutěžící borce. 

OBRÁZEK : sportovni_hry_2017_1.jpg

Pro přítomné bylo připraveno bohaté občerstvení, opékalo se maso na grilu, dobroty byly i v udírně, ale došlo i na sladkou verzi, prodávaly se i trdelníky.

Na travnaté ploše bylo připraveno v doprovodném programu několik lákadel pro děti, malování na obličej, vlasové studio, herní zńa pro děti, velká nafukovací skluzavka. 

Hlavním bodem pak bylo přistání vrtulníku Mi - 24/35, seskok parašutistů, prezentace policistů a na závěr i ukázka hasičské techniky s pěnou pro dovádění dětí. 

Naše družstva ve složení, mladší: Jaroslav Raus, Lukáš Kunert, Vanessa Odehnalová,David Čergel a  starší: Klára Neubauerová, Kateřina Kunertová, Simona Coufalová a Jan Piskovský.

OBRÁZEK : sportovni_hry_2017_klenovice.jpg

Mladší obsadili 4 a  starší 9 místo. Všechny děti byly odměněny hodnotnými cenami. Akci navštívil i hejtman Ol kraje - pan Ladislav Okleštěk a popřál sportovcům v soutěžích hodně zdaru. 

 

Vesnice roku

Bylo rozhodnuto! Naše obec sice žádnou z hlavních cen a ocenění nezískala, ale byla to pro nás cenná zkušenost. Snad se nám podaří v příštích ročnících. 

Získali jsme pouze Ocenění - za úpravu veřejné zeleně. 

Už po třiadvacáté se v regionu rozhodne, která obec získá titul Vesnice roku Olomouckého kraje. Okres Prostějov měl zastoupení hned 3 želízky v ohni - Čehovice, Němčice nad Hanou a Vrbátky. .
V letošním roce se do soutěže, která je spojená s finančním darem od Olomouckého kraje, přihlásilo celkem patnáct obcí. mezi nimi i naše obec Čehovice. 

V úterý 13. června přijela do naší obce hodnotící komise, která si prohlédla celou naši vesnici a okolí, seznámila se s akcemi, které se v naší obci každoročně konají.

Na hřišti se konalo posezení pro občany od 8 - 10 hodin, mohli tak být přítomni zásahu hasičů, který byl také jednou z ukázek, kterou pro komisi hasiči připravili. V obecním domě pak členky SOZ připraily výstavku, průřez činnostmi - kopírovala roční období, představovala zručnost a koníčky našich občanů.

OBRÁZEK : vesnice_roku_2017_-_v_knihovne_1.jpg
V termínu od 13. do 16. června navštíví hodnotitelská komise Bělotín, Čehovice, Dub nad Moravou, Grymov, Haňovice, obec Hlásnice, Libinu, Němčice nad Hanou, Přáslavice, Příkazy, Radvanice, Rapotín, Svésedlice, Vápennou a Vrbátky.Celkem se přihlásilo do 23. ročníku soutěže hned 212 obcí.

„Přihlášené obce budou hodnoceny v oblastech, jako jsou koncepční dokumenty, společenský život, aktivity občanů, podnikání, péče o stavební fond a obraz vesnice. Hodnotí se také občanská vybavenost, inženýrské sítě a úspory energií, péče o veřejná prostranství, přírodní prvky a zeleň v obci i péče o krajinu a připravované záměry nebo informační technologie," řekl náměstek hejtmana Olomouckého kraje Pavel Šoltys. Vítěze vyhlásí hejtman Ladislav Okleštěk v pondělí 26. června v 9 hodin na tiskové konferenci v budově Olomouckého kraje.
„V letošním roce uvolnil kraj z rozpočtu 500 tisíc korun. První, druhé a třetí místo v krajském kole soutěže obdrží finanční dar ve výši 100 tisíc. Kraj také udělí speciální finanční ocenění dalším čtyřem obcím ve výši 50 tisíc korun," doplnil náměstek Šoltys. Slavnostní předání ocenění v krajském kole soutěže se tradičně uskuteční ve vítězné obci, letos v pátek 28. července.


Do celostátního kola pak postoupí za každý kraj jedna obec. Slavnostní vyhlášení výsledků celostátního kola soutěže proběhne 16. září 2017 na Jarmarku venkova v Luhačovicích.

 

Vycházka do přírody s knihovnou 6.6.2017

 

Country bál - 27.5.2017 -  2. ročník Country bálu v Čehovicích

Jaro s námi poslední dobou s počasím laškuje, v sobotu 28. května nás ale potěšilo, protože celý den se na nás sluníčko z oblohy opravdu smálo.
Na tento den byl naplánován 2. ročník Country bálu v Čehovicích. Organizátorky, členky sboru pro občanské záležitosti, nepodcenily v přípravách opravdu nic. Okolí parketu na hřišti pod břízkami bylo tematicky vyzdobeno. Důležitou součástí připravovaného odpoledne byla i volba druhu občerstvení, které opět splňovalo atributy country – podávaly se kovbojské fazole s opékaným špekáčkem, palačinky slané i sladké, teplé opékané brambůrky s dipy. Pití se podávalo jak alko, tak i nealko. Pro děti byla lákadlem třeba cukrová vata. Hlavní organizátorky věnovaly přípravě hodně času, aby všichni návštěvníci byli spokojeni. Jejich snaha se vyplatila, odpoledne se na hřišti průběžně vystřídalo hodně přes sto návštěvníků, a to nejen milovníků country hudby a tance.

OBRÁZEK : country_bal_2017.jpg
Přicházející účastníci Country bálu, byli hned u vchodu přivítáni perníčkem a každý se mohl rozhodnout, kolika penězi vstupného dobrovolně přispěje. Na všechny stoly pak dostali hosté tácek s domácím lívancem několika ovocných chutí. Kapela Karanténa zahrála k poslechu i tanci, známé i méně známé country hity, škoda jen, že parket zpočátku zaplnila vždy jen taneční skupina Zuzana, která svým vystoupením obohatila kulturní program. Předváděla country tance a její tanečníci měli snahu je naučit i účastníky akce, ti se však letos do tance příliš nehrnuli, spíše volili poslech a posezení v příjemném prostředí s přáteli.
Pěkný finanční výtěžek akce byl tentokrát věnován rodičům handicapované holčičky Lucinky, abychom jim trošku pomohli v jejich nelehké životní situaci.

OBRÁZEK : sportovni_hry_2017_2.jpg

Akci hodnotili všichni účastníci i pořadatelé kladně, zejména, když pomohla dobré věci. Dobrá parta, ale přece všechno hravě zvládne.

 

Rybářské závody 2017

V sobotu 20.5 2017 se konaly tradiční rybářské závody, letos účastníci sice nezmokli, ale  počasí si s pořadateli opět zahrálo. Po pátečním vedru  se v sobotu zatáhlo a sluníčko se po celou sobotu neukázalo, přesto si našlo na rybník cestu 92 chytajících a spousty přátel rybářského spolku.
Kdo zavítal, mohl prožít příjemně strávený den. Po prezentaci začal v 8.00 samotný závod, rybáři se činili a ve 14.00 hlásili rozhodčí 39 ulovených kaprů z toho největší měřil 77 cm a úspěšným rybářem byl Kršňák Pavel a stal se tak vítězem kategorie o největšího kapra. 

OBRÁZEK : rybarske_zavody_1.jpg

Po začátku závodu si nenechal ruch na svém rybníce líbit vodník Tomáš a přišel pozdravit všechny přítomné, poradit určitě někdy i škodolibě na co chytat a potěšit děti sladkostmi ze své brašny, tímto mu děkujeme za návštěvu a za rok zase na viděnou. V dětské kategorii zvítězil s kaprem 55 cm Mlčoch Michal. V hlavní kategorii se sváděl urputný boj až do samého závěru a vedení udržel pan Vitásek František. Tímto mu ještě jednou blahopřejeme.


OBRÁZEK : rybarske_zavody_2.jpgPo vyhlášení výsledků se chopil svého žezla pan Květoslav Cásek a nejen díky krásným cenám v tombole rozzářil nejeden úsměv hostů. Hlavní cena televizor, stejně jako na plese připadla panu Dlabalovi,  který ji ovšem vrátil a udělal šťastným jiného kolegu rybáře, za což mu patří velký dík a ocenění potleskem hostů toho bylo důkazem.
Všem kteří se podíleli na přípravě a bezproblémovém průběhu závodu, dále pak Všem sponzorům a v neposlední řadě  Všem kteří podpořili akci svou návštěvou.

OBRÁZEK : rybarske_2017.jpg 

Hlavní kategorie:    

1. místo p. Vitásek                   5ks kapra   o délce   255cm
2. místo p. Zavadil                   4ks kapra   o délce   197cm
3. místo p. Večerka                  3ks kapra  o délce     145 cm

Největší kapr:          1.místo  p. Kršňák                    77 cm

Dětská kategorie:    

1. místo p. Mlčoch                    55cm
2. místo sl. Zacharová              52 cm
3. místo  p. Číhal                      51 cm

 

Lampionový průvod k oslavám konce 2. sv. války

 TJ Sokol pořádá již potřetí lampionový průvod k oslavám konce 2. světové války. V tomto roce přibyl ještě další důvod k oslavám. U místa památníku padlých byla slavnostně odhalena pamětní deska významného čehovského rodáka divizního generála Karla Husárka. 

OBRÁZEK : lampionovy_pruvod_2017_1.jpg

V neděli 7. května se na hřišti mohli občané občerstvit, posedět, děti opéct špekáčky. V 19. 30 hodin se pak průvod k památníku. Členové TJ nesli prapor a věnec i kytici k položení u pomníku. V průvodu šli dospělí, děti s lampiony.

OBRÁZEK : lampionovy_pruvod_2017_3.jpg

 

Za zvuků pochodové hudby došel průvod až k pomníku, kde byly poleženy věnce a květiny. Pan starosta pronesl krátký projev, krátce seznámil s životopisem generála Karla Husárka.

OBRÁZEK : lampionovy_pruvod_2017_2.jpg

Na závěr zazněla národní hymna. 

 

Průjezd žluťásků přes Čehovice

 

Pan Rostislav Svoboda je majitelem pick upu ve žluté barvě. V odpoledních hodinách v sobotu 6. května tak projížděla obcí kolona 31 vozidel majitelů tohoto vozidla, a to nejen z Česka, jeli zde i zástupci z Maďarska, Slovenska, dokonce i z Anglie.

OBRÁZEK : zlutasci.jpg

 

OBRÁZEK : 622443_522289207788524_1561272203_o1.jpg

Výroba vozu Pickup byla zahájena v srpnu 1995. Tento lehký užitkový automobil na bázi vozu Škoda Felicia nabídl ložnou plochu 2015 cm2 a vyšší užitečnou hmotnost (605 kg), a to díky zesílené zadní nápravě a podlahové plošiny v oblasti prahů. Model Felicia Fun, který lze nejlépe charakterizovat jako auto pro volný čas. Dvoumístný vůz s otevřenou korbou bylo možné v případě potřeby,posunutím zadní stěny kabiny přeměnit na čtyřmístný. 

 

Čehovská desetitisícovka

 

 V sobotu 6. května 2017 se uskutečnil v Čehovicích již 4. ročník běhu - Čehovské desetitisícovky, běžecké tratě na 10 km, 4km, součástí byla i trať 400m, pro nejmenší děti na hřišti a 1 km Okruh pana starosty. 

K závodům se přihlásilo 73 běžců z řad dospělých a 15 dětí. 

OBRÁZEK : desetitisicovka_5.jpg

 

Počasí akci přálo, i když večer přad závodem sprchlo, připraveným tratím to na kvalitě neubralo. Organizátory bylo připraveno zázemí s občerstvením a to nejen pro samotné závodníky, ale i diváky, kteří přišli fandit. 

Zrána se zdálo, že bude letošní účast menší, v okolí se totiž konalo  několik podobných akcí a pro hodně běžců zejména atraktivní maraton v Praze. 

OBRÁZEK : desetitisicovka_2.jpg

Nakonec ale opět mohli být organizátoři nadmíru spokojeni s účastí. 

V 10 hodin 30 minut byl odstartován nejprve závod na hřišti, těch nejmenších, ty opravdu "nejmenší" za ruku na trati vedli jejich rodiče. Ihned byli vyhlášeni i vítězové a všechny děti byly odměněny sladkostmi. Vzáětí byl odstartován závod na 1km takzvaný Okruh pana starosty, který běželi pouze 4 běžci, z toho 3 zástupci z Čehovic, závod sice vyhrála dívka, ale hned za ní byli všichni 3 kluci z Čehovic, na 2. místě Lukáš Kunert, 3. místo Jaroslav Raus a na 4. místě Aleš Václavek. 

OBRÁZEK : desetitisicovka_1.jpg

Hlavní závod na 10 a 4km byl odstartován v 11 hodin. Do terénu vyběhli všichni borci a po určité době se dělili podle délky tratě. U místa, kde k tomu došlo, právě stáli sportovní fanoušci a hlasitě borce podporovali a povzbuzovali. 

První borci dobíhali ve výborných časech, pro mnohé z nás téměř nepředstavitelných. Na trati doprovázeli své páníčky dokonce dva pejskové, jeden labrador a malá čivava, oba běželi  s páníčky celých 10 km. 

Na startovní čísla byla tažena tombola, nakonec následovalo vyhlášení vítězů v jednotlivých kategoriích. 

Čehovice měli na trati několik dospělých zástupců, jednu ženu a čtyři borce. Naše Petra to opět dotáhla s výborným časem až na stupně vítězů, vyběhla si 1. místo ve své kategorii. 

OBRÁZEK : petra_vitezi_2017.jpg

Velké poděkování patří všem organizátorům LA (Luděk Coufal a Aleš Odehnal) a jejich rodinám, členům TJ Sokol, samozřejmě běžcům, kteří si z nabídky závodů v okolí vybrali právě Čehovice a moc se jim u nás líbilo, v neposlední řadě i divákům, bez jejichž povzbuzování a fanouškovské kulisy by to také nebylo to pravé. 

 OBRÁZEK : organizatori.jpg

Tak zase příští rok v Čehovicích. 

 

Slet čarodějnic

Všichni se po dlouhé zimě nemůžeme dočkat hřejivých slunečních paprsků, vítáme každou příležitost jak je přivolat. Vynáší se Morana a topí v potoce, další možností je pak v předjaří Filipojakubská noc, nebo také Valburžina, která je spojována s původně pohanským svátkem, ze kterého se stal lidový zvyk, takzvané, „pálení čarodějnic". V Čehovicích se slaví už několikátým rokem v režii místních Sokolů. Je to první setkání občanů v přírodě, pod břízkami po zimě.
Většinou se netrpělivě sleduje počasí, aby se den vydařil. Jinak tomu nebylo ani letos, v posledním dubnovém týdnu si aprílové počasí opravdu vyhrálo, mrzlo, sněžilo, pršelo, stoupaly hladiny řek, takže optimismus vydržel jen málokomu. Avšak v neděli už meteorologové slibovali zlepšení a tentokrát jim to vyšlo. Sluneční paprsky hřály už od rána a větřík vál jen mírný.
Před obecním úřadem se kolem 17 hodiny začaly hromadit příšerky, čarodějnice a stvůry všeho druhu. Za kvílení, řevu a rámusení, které se neslo z místního rozhlasu, se vydal jejich průvod na hřiště, kde je již očekávalo široké obecenstvo.

OBRÁZEK : slet_carodejnic_2.jpg 

Průvod několika desítek malých i velkých čarodějnic a čarodějů, od nejútlejšího věku až po kmety, zamířil k hranici. Do té umístily svého zástupce, maskota akce, čarodějnici Zelenoočku, kterou vyrobily děti s učitelkami v mateřské škole. Nejprve hranici několikrát čarodějnice obkroužily, potom si trošku začarovaly a zaklely zaklínadlem zimu, aby už opravdu táhla pryč. A potom... Pak už se ti menší oddávali soutěžím a hrám, které pro ně organizátoři připravili, zametali se hadi, žížaly a další havěť, neposlušný balonek se poháněl pírkem do pece, lovili se pavouci z čarodějného slizu, nebo jen tak z pavučiny, vařilo se v kotlíku – kam se předtím musely vhodit důležité ingredience, pavouci, štíři, žížalky a další.

 OBRÁZEK : slet_carodejnic_1.jpg

OBRÁZEK : slet_carodejnic_3.jpg

No a dospělí, ti si užívali bohatého občerstvení z udírny Baby Jagy, makrelky z grilu a lektvary různých barev a chutí. Když se setmělo, zapálila se hranice, kde s mírným smutkem, ale i zaujetím všichni sledovali upálení malé čarodějky Zelenoočky. Její pronikavé zelené oči opravdu dlouho v žáru ohně svítily a nemínily se jen tak lehce vzdát své moci ... Čarodějnice přidávaly do plamenů postupně také svá košťata. Na žhavých uhlících si pak všichni mohli opéct prvního letošního buřta. Mnozí poseděli do pozdních večerních hodin. Letošní účast byla opět více než uspokojivá.

OBRÁZEK : sarodejnice_20171_1.jpg

 

OBRÁZEK : sarodejnice_20171_2_1.jpg


Federace čarodějnic České republiky uveřejnila Vyhlášku o bezpečnosti létání na koštěti, kde se například píše v „Článku 1 základního ustanovení § 4) Létání se povoluje pouze v podroušeném stavu s minimálním obsahem mandragory v krvi 0.89417 promile," – toto ustanovení dodržovaly všechny místně příslušné starší čarodějnice a čarodějové. No a v „Článku 6 o létání za snížené viditelnosti § 1) Koště musí být: a) na přídi osvětleno černou kočkou svítící zelenýma očima, b) na zádi musí mít koště odrazku obecně šišatého tvaru, „ tu si upravila každá po svém, některá použila pavouka, jiná hada, třetí kocoura, papouška či myš.
Buď tedy vítáno JARO!

 

Velikonoce 2017

Velikonoce v letošním roce připadly na 14. - 17. dubna, v obci opět kluci chodili na tradiční obchůzky s hrkači a řehtačkami. I když jich chodilo jen 9, je dobře, že jsou ještě někteří z řad mládeže s podporou rodičů stále ochotni dodržovat tradice. 

 

 

Velikonoční výstava

 

Opět krásnou předvelikonoční akci uspořádaly členky Sboru pro občanské záležitosti v týdnu před Velikonocemi 8. dubna 2017. Stylově vyzdobené prostory Obecního domu v Čehovicích sloužily nejen k výstavě rukodělných prací s tématem Velikonoc, ale také k možnosti vytvořit si vlastnoručně nějakou jarní, velikonoční výzdobu, nebo si zakoupit drobnosti k jejich dotvoření. 

Pestrý výběr rostlých hrnkových květib, ale i umělé jarní květy, spostu drobností do velikonočních aranžmá, ale již i hotové věnce s velikonoční výzdobou nabízela paní Sadílková.

Výstavka výtvarných rukodělných prací byla opět velmi bohatá, zastoupení měly šité dekorace - zajíčci, slepičky, květiny, výrobky pletené z papírových ruliček - věnečky, svítilny, zajíčci, ošatky na vajíčka, háčkovaná vajíčka, svíčky, keramika atd. Výstavku svých prací na nástěnce nabídly i děti z mateřské školy. 

Výstavu navštívilo několik desítek občanů, kteří mohli něco zakoupit, vyrobit, načerpat inspiraci a chvilku posedět v příjemné společnosti s výborným občerstvením, o které se postaraly paní Kratochvílová s paní Kardinálovou.

 

Veřejné čtení pohádek

 

Ve středu 29. března 2017 pozvala p. knihovnice do knihovny na další z veřejných čtení pohádek děti a mládež. Další setkání s četbou pohádek a příběhů - tentokrát na téma: Pohádkové odpoledne s bubáky, strašidly a čarodějnicemi.Tématem čtených příběhů a pohádek tentokrát byly příběhy se „strašidelnou" tematikou.

OBRÁZEK : knihovna_cteni_pohadek.jpg

Dětí se tentokrát sešlo úplně rekordní množství - celkem 20. Nejprve to byla pohádka pro ty menší Strašidlová, kterou jsme si vybrali z knížky Včelí medvídci.

Potom to byl příběh O podpostelníkovi, který se líbil dětem nejvíc. Děti hádaly zvuky, řešily stínové hádanky. Paní knihovnice je trošku potrápila s hmatovou krabicí, kde musely hmatem poznat její obsah. Kreslily, jak si představují to " svoje" oblíbené strašidlo. Jejich práce jsou za okny knihovny vystaveny. Na závěr jsme vyluštili společně tajenku křížovky, ta jim sdělila to, co určitě ty děti, které do knihovny přišly nejsou. Ony se totiž nebály, tak proto nejsou žádný :POSEROUTKA

A protože se blíží Velikonoce, na závěr dostali všichni účasníci sladkou odměnu v podobě čokoládového vajíčka - s překvapením. 

 

Výroční schůze TJ Sokol , SDH a ČSZ

Každoročně v prvních měsících roku se konají hodnotící, výroční členské schůze organizací, kde se bilancuje aktivita spolků za uplynulý rok. Sejdou se na nich nejen členové, ale i pozvaní hosté, ať už jsou to zástupci obce nebo členové spřátelených organizací z okolních obcí. 

 

TJ Sokol - jejich Valná hromada se konala v sobotu, . 

 

ČSZ - měli svou výroční schůzi v neděli 5. března 2017. Na programu jednání byla výroční zpráva, zpráva pokladníka o stavu financí, také finanční rozvaha na rok příští. Významným bodem jednání bylo předání vyznamenání zasloužilým členům zástupcem okresní organizace - získali je pan Josef zapletal. pan Jan Horák, pan Stanislav Lutera a ocenění získala i místní organizace, jako poděkování za aktivní činnost. Přijata byla jedna členka. V diskuzi pak vystoupili hosté i zástupci obce s přáním, aby se organizaci dařilo získávat jak nové členy, tak pořádat akce, které se setkají s příznivou odezvou návštěvníků. Na závěr bylo pro všechny přichystáno občerstvení .

 

SDH - Hasiči - 

 

Zábava myslivci

 

Dětský karneval

Následující den po rybářském plese, 26.2.2017,  si zvolili členové TJ Sokol Čehovice jako ten správný termín pro konání Dětských šibřinek - karnevalu. 

Prostory Kulturáku se po 14 hodině začaly rychle plnit rodiči se svými ratolestmí. Opět bylo zřejmé, že fantazie a kreativita je nevyčerpatelná.  Masky dětí představovaly opravdu cokoli, mimo těch oblíbených princezen, klaunů, zpěvaček, spidermanů, tu byl třeba také "čajový sáček", závodník Formule 1, želvy Ninja, skřítek, pavouček, sportovec, piráti, nechyběla ani zvířátka.

 OBRÁZEK : karmneval_20171.jpg

Celé odpoledne se dětem věnoval profesionální DJ Míša, který nenechal děti chvilku v klidu. Jedna soutěž, hra, zábava střídala druhou. Velkou atrakcí byl pro všechny děti vyvíječ bublinek, pro ty úplně nejmenší to bylo největší lákadlo. DJ Míša dokonce nenechal v klidu ani rodiče a k radosti dětí je využil k pořádání soutěží a her. Dospělí se vyřádili také slušně, ale především dětem dokázali, že se dovedou skvěle bavit a nestydí se, když se jim třeba něco i nepovede...

 OBRÁZEK : karneval_2_2017.jpg

Pro děti i dospělé bylo připraveno bohaté občerstvení, mohli si zakoupit sladký bufet nebo jednohubky, pan starosta dokonce připravoval dětmi velmi oblíbený párek v rohlíku. 

Po vyhodnocení nejvíce zdařilých masek se táhla bohatá dětská tombola, ze které se děti jistě radovaly. Pořadatelé mohli být spokojeni na nejvyšší míru, počet návštěvníků i masek překonal opět jejich očekávání. Akce se účastnili nejen místní, ale i přespolní návštěvníci. 

 

Ples - rybáři

V sobotu 25.2. 2017 uspořádali místní rybáři již 5. rybářský ples v Čehovicích. Konal se v Kulturáku, jehož majitelé, manželé Hrubanovi, poskytli k jeho konání prostory.

Celý sál i přísálí bylo téměř zcela obsazeno. Stoly byly stylově vyzdobeny. Návštěvníky na každém prostřeném stole čekala perníková rybička a tácek s vdolečky a jednohubkami.

 OBRÁZEK : rybari_ples_21017.jpg

K tanci a poslechu hrála, stejně jako  v loňském roce skupina Merkur. Z ohlasu účastníků plesu, ale také z počtu tanečníků ve 03.00 hodiny, kdy byl parket zcela zaplněn, je zřejmé, že byli všichni zúčastnění s hudbou spokojeni. O půlnoci tradičně vylosoval ,,nestor" zdejších  tombol pan Květoš Cásek  100 hodnotných cen. Tu první, hlavní cenu,  televizi si tentokrát odnesl pan Ondřej Dlabal. Během večera se v jídelně podávala výtečná večeře směs masa tří barev se šťouchaným bramborem. Komu po tanci a pití znova vyhládlo, mohl si dát tradiční zvěřinový guláš, zakoupit sladký bufet nebo jednohubky. 

 

Veřejné bruslení na hřišti

 

Hasiči si vzali za své, připravit dětem možnost využití alespoň nějakých zimních radovánek. Sněhu prozatím moc nenapadlo, na sáňkování to není, zato docela dost přimrzlo.

Hasiči proto již druhým rokem obnovili dřívější tradici bruslení na betonové ploše na hřišti. 

Obětavě se střídali v stříkání několika vrstev ledové plochy, aby byla dostatečná pro zátěž bruslení. Venkovní ledová plocha je také osvětlená, takže ji mohou využít zájemci o bruslení i ve večerních hodinách. 

OBRÁZEK : brusleni_1.jpg

Jsou zde přistaveny lavičky na přezouvání, koberec na snadnější přístup k nim, zejména pro děti. 

V sobotu 7. ledna dokonce uspořádali tzv. Hromadné veřejné bruslení, kde připravili pro děti zábavné hry a soutěže.

OBRÁZEK : brusleni_2.jpg

Opodál plál ohýnek pro zahřátí zkřehlých končetin, v sobotu bylo v Čehovicích ráno kolem -20°C během dne pak -10 až - 12°C. Teplý čaj i svařák byl pro přítomné připraven, dokonce se někomu nabízely i fazole. 

Možná jedinou vadou na pořádané akci bylo, že hasiči určili dobu pro bruslení od 10 - 19 hodin. Sportovní nadšenci se sice střídali v průběhu dne, ale nevynikly ty soutěže a hry, protože občas neměly přítomné děti a mládež s kým soutěžit, alespoň tak jsem to viděla já.

V letošním roce počasí této hasičské aktivitě přálo, mrzlo po celý leden, takže obětavá práce hasičů na úpravě ledové plochy nebyla marná. Všichni zájemci o bruslení jim moc a moc děkují.